De Jeepmolen in 2002

De Jeepmolen was een draaimolen met miniatuur-jeeps, die van 1951 tot 2003 op het Anton Pieckplein stond, op de plek van de tegenwoordige Smulpaap.

De Jeepmolen draaide met de klok mee, in tegenstelling tot veel andere molens, en bestond uit 11 jeeps die elk plaats boden aan 4 jonge kinderen, waarmee een capaciteit van 44 kinderen per rit bereikt werd.

De muziek van de Jeepmolen werd gespeeld door een klein draaiorgel.

Geschiedenis

De Jeepmolen werd in 1951 geplaatst als onderdeel van de grote Speeltuin-uitbreiding dat jaar,[1] dus nog voor de komst van het Sprookjesbos, op de plek waar momenteel de Loetiek is gevestigd. Het was een ongedecoreerde molen met een dak van stalen palen en zeil, en de jeeps hadden maar weinig detaillering.

Beeld en geluid van het draaiorgel

In 1959 wordt de Jeepmolen volgens de logboeken 'verbeterd';[2] vermoedelijk wordt de molen dan al gedecoreerd naar ontwerp van Anton Pieck, waardoor de molen qua ontwerp aansloot bij de andere molens in de Speeltuin. Het dak werd ondersteund met houten pijlers en voorzien van een decoratieve rand met een arabesk. Het controlehuisje werd een stenen gebouwtje.

Ombouw tot Loetiek

Bij de bouw van het Volk van Laaf in 1989 werd besloten om de molen om te bouwen tot souvenirwinkel. Ton van de Ven maakte een ontwerp van een Lavenwinkel, die bij opening in 1990 de naam Loetiek kreeg. In de Loetiek zijn nog duidelijk de contouren van de ombouw van de Jeepmolen te herkennen.

De Jeepmolen zelf werd zo'n vijftig meter verder opnieuw gebouwd, op de plek waar tegenwoordig de Smulpaap te vinden is. De molen verdween in 2003 bij de grote verbouwing van het Anton Pieckplein. De decoratieve rand werd bij die verbouwing echter, net als een deel van de constructie, hergebruikt voor de nieuwe ombouw van de Vlindermolen.


Verwijzingen
  1. Echo van het Zuiden: De speeltuin van ons natuurpark (17 augustus 1951)
  2. "1951 - De Efteling 10 jaar - 1961", document persinformatie door Bob Venmans, uitgave 1961