Jeepmolen
De Jeepmolen in 2002
Jeepmolen in 2002
Locatie Anton Pieckplein
Type draaimolen
Ontwerp Anton Pieck
Geopend 1951
Gesloten 2003
Orgel ja
Aantal bankjes 22 (11 jeeps)
Capaciteit 44 per rit
Opgevolgd door Loetiek (op oorspronkelijke locatie), Smulpaap (op latere locatie)
Draaimolens

De Jeepmolen was een draaimolen met miniatuur-jeeps, die van 1951 tot 2003 op het Anton Pieckplein stond, op het laatst op de plek van de tegenwoordige Smulpaap.

Omschrijving

De Jeepmolen draaide, in tegenstelling tot veel andere molens, met de klok mee en bestond uit 11 jeeps die elk plaats boden aan 4 jonge kinderen, waarmee een capaciteit van 44 kinderen per rit bereikt werd.

De jeeps op de molen waren geschilderd in Pieck Rood met de typerende Pieckse krullen in beige en een witte ijzeren reling rondom. Wanneer de jeeps begonnen te rijden, gingen ook de koplampen aan. Voor beide bestuurders voorin de jeeps was een stuur beschikbaar.

De muziek van de Jeepmolen werd gespeeld door een klein draaiorgel, gedecoreerd in een kermisvariant van de empirestijl. Het ivoorkleurige orgel was versierd met een opvallende rij peertjes op de kroonlijst en bovenop twee gevleugelde leeuwen aan weerszijde van een toorts. Onder de lampjes waren twee tamboerijn-spelende engelen te vinden, en op de kast een lier.

Geschiedenis

De Jeepmolen

De Jeepmolen werd in 1951 geplaatst als onderdeel van de grote Speeltuin-uitbreiding dat jaar,[1] dus nog voor de komst van het Sprookjesbos, op de plek waar momenteel Spiegeltje, spiegeltje... gevestigd is. Het was een ongedecoreerde molen met een dak van stalen palen en zeil, en de jeeps hadden maar weinig detaillering.

Beeld en geluid van het draaiorgel

In 1959 wordt de Jeepmolen volgens de logboeken 'verbeterd';[2] vermoedelijk wordt de molen dan al, maar in ieder geval niet later dan de jaren zeventig gedecoreerd naar ontwerp van Anton Pieck, waardoor de molen qua ontwerp aansloot bij de andere molens in de Speeltuin. Het dak werd ondersteund met houten pijlers en voorzien van een decoratieve rand met een arabesk. Het controlehuisje werd een stenen gebouwtje.

Ombouw tot Loetiek

Bij de bouw van het Volk van Laaf in 1989 werd besloten om de molen om te bouwen tot souvenirwinkel. Ton van de Ven maakte een ontwerp voor een Lavenwinkel, die bij opening in 1990 de naam Loetiek kreeg. In het gebouw, nu Spiegeltje, spiegeltje... geheten, zijn nog duidelijk de contouren van de ombouw van de Jeepmolen te herkennen.

De Jeepmolen zelf werd zo'n vijftig meter verder opnieuw gebouwd, op de plek waar tegenwoordig de Smulpaap te vinden is. De molen verdween in 2003 bij de grote verbouwing van het Anton Pieckplein. De decoratieve rand werd bij die verbouwing echter, net als een deel van de constructie, hergebruikt voor de nieuwe ombouw van de Vlindermolen. De jeeps zelf werden weggegeven, onder andere aan belangstellende Efteling-prominenten en vonden zo ook hun weg naar de tweedehandsmarkt van fans.

Wetenswaardigheid

  • Ontwerper Robert-Jaap Jansen begon zijn Eftelingcarrière in 1981 als attractiemedewerker bij onder andere de Jeepmolen. De tekstjes en dansjes die hij daar maakte leverden hem een vakantiebaan als entertainer op.[3]
  1. Echo van het Zuiden: De speeltuin van ons natuurpark (17 augustus 1951)
  2. "1951 - De Efteling 10 jaar - 1961", document persinformatie door Bob Venmans, uitgave 1961
  3. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 168