Sint Joris doodt de Draak, schilderij door de Britse schilder Edward Burne-Jones, 1866

Joris van Capadocië, ook wel Joris van Cappadocië of gewoon Sint Joris, is de protagonist in de legende van Sint Joris en een beroemd heilige. Als 'Saint George' is hij de patroon van Engeland en de Scouting, en wordt hij te pas en te onpas (met paard) van stal gehaald als om het even welk genootschap dan ook een heldhaftige patroonheilige zoekt. Sint Joris heeft waarschijnlijk nooit echt bestaan, maar is een amalgaam van middeleeuwse hoofse ridderlijkheid, dapperheid en een onverschrokken heilige. In tegenstelling tot veel anderen heiligen is zijn voornaamste wapen niet het gebed of het martelaarschap, maar een lans of zwaard om de al net zo legendarische Draak te doden. De draak symboliseert hierbij dan de bekering van een heidens land of stad tot het christendom. Zijn populariteit volgt mooi die van het ridderschap: in de late middeleeuwen en in de historiserende negentiende eeuw bereikte zijn faam ongekende hoogte.

De Efteling baseerde de in 2010 geopende thrillride Joris en de Draak op deze geharnaste testosteron-heilige, maar behalve een afbeelding in reliëf op de treinen was hij tot 2019 in het park niet te zien.

Joris van Capadocië op het Negen Pleinen Festijn van 2019

Negen Pleinen Festijn 2019

Op het Negen Pleinen Festijn in de zomer van 2019 was Joris van Capadocië onderdeel van het entertainment op het Vliegende Hollanderplein en werd ook onder die naam aangekondigd in het programmaboekje. Als levend standbeeld was Joris tegelijk met de Statige Stuurman te zien en beschikbaar voor een 'photo op'.

Joris is gekleed in een okergele wambuis met tailleband van leer, afgezet met groene randen. Zijn broek is eveneens groen, maar zijn armen zijn bedekt met rode stof. Als bewapening draagt hij een lange lans, en ter bescherming is zijn hoofd bedekt met een helm en draagt hij een hals-/schouderstuk dat van metaal moet lijken. Stevige lederen handschoenen en laarzen maken de outfit compleet. Doordat de figuur niet spreekt tijdens zijn optreden zijn er verder geen achtergronden over bekend.

Op de Draak

In 2021 werd de in 2019 geïntroduceerde entertainmentact flink uitgebouwd tot Joris op de Draak, een rollende variant mét draak.