Joris op zijn draak

Joris op de Draak is de officieuze naam voor een entertainmentact die te zien was op diverse plaatsen in het park (maar vooral in het Ruig- en Reizenrijk) tijdens de zomer van 2021. Er waren geen vaste tijden.

De figuur van ridder Joris van Capadocië, aan de Efteling gelinkt via de de houten racerachtbaan Joris en de Draak, berijdt zijn rijdier de Draak door het park, en spreekt onderwijl het publiek aan om hen uit te dagen ook ten strijde te trekken. Hoe deze gedomesticeerde draak precies in de legende past is onduidelijk; wellicht is hier sprake van een alternatief einde waarbij de draak niet gedood maar getemd wordt.

Draak en berijder in actie in augustus 2021

De qua omvang bescheiden maar fraai uitgewerkte draak is door Jeroen Verheij vormgegeven als een kruising tussen Draak Lichtgeraakt uit het Sprookjesbos en Draak Edna van de Ruigrijk-attractie. Zo doen de oorflappen meer denken aan Edna, en de bek meer aan Lichtgeraakt. De draak oogt sowieso heel wat vriendelijker dan deze eerdere reptielen. Het beest is lichtgroen, heeft vleugeltjes en een rode puntstaat die omhoog krult. De draak wordt bereden door een acteur die het kostuum van de legendarische ridder draagt: een okergele wambuis met tailleband van leer, afgezet met groene randen. Zijn armen zijn bedekt met rode stof. Hij draagt uiteraard een 'stalen' helm en een schouderstuk. Dit kostuumontwerp en de grime werd ook al in 2019 gebruikt tijdens de laatste editie van het Negen Pleinen Festijn, toen echter voor een niet-sprekende act met alleen Joris.

Net als de De Heks van Vliegensvlug, die in 2020 werd geïntroduceerd, is 'Joris op de Draak' rollend entertainment dat redelijk coronaproof op afstand van het publiek kan acteren. Waar de heks echter met flinke vaart op een hoverboard voorbij roetsjt, rijden Joris en de Draak rustig vooruit. De benen van Joris zijn nep. De aandrijving lijkt iets als een scootmobiel te zijn, en zit verstopt onder een donker fluwelen kleed. De acteur bedient het voertuigje middels een joystick rechts voor het zadel. Via de 'teugels' kan de draak steigeren; de ogen kunnen ook knipperen. Aan de 'teugels' hangen rode en blauwe vaantjes die aansluiten bij de kleuren van de twee treinen in de achtbaan. Ook de verstrengelde drakensjablonen op de vaantjes verwijzen naar de vormgevingstaal van de attractie: ze komen voor in de drakentondoreliëfs op het stationsgebouw.