De Heks van Vliegensvlug

De Heks van Vliegensvlug is een entertainmentact die te zien was tijdens de zomer van 2020, op wisselende tijden op verschillende plekken in het park, zoals bij het Carrouselpaleis, op de Pardoes Promenade en achter het Spookslot.

Heks in actie

Het gezicht van de heks heeft de kenmerkende puntige neus en kin, afhangende wangen, een dikke onderlip en één tand. De heks is gekleed in een groen gewaard, hier en daar versteld met stukken donkerder groene stof, heeft rode puntige schoenen aan en een eveneens rode puntmuts met witte stippen op. Ze is met bungelende benen gezeten op een bezem. Haar verschijningsvorm is direct gebaseerd op een tekening van Anton Pieck voor de achterkaft van Sprookjes van de Efteling uit 1974.

De Piecktekening waarop de heks is gebaseerd

Middels een ingenieuze constructie beweegt de heks zich voort op een hoverboard onder haar gewaad waar de acteur op staat, de zichtbare benen zijn nep. Hierdoor wordt de illusie gewekt dat ze echt rondvliegt. De act is speciaal toegespitst op de beperkingen die de COVID-19-maatregelen met zich meebrachten. Door zich continu te verplaatsen ontstaan geen opstoppingen van mensen, kan de heks eenvoudig afstand houden en drukke plekken vermijden.

In 2020 was de herfstvakantie geen heksvakantie, want ook toen werd acte de présence gegeven.