Vaandels met hun dragers
Loopgroep Fata Morganaplein
Loopgroep Pirañaplein
De Stoet in 2019 is voorzien van extra kleurige ballonnen

De Bonte Zomer Stoet is de opening van het Negen Pleinen Festijn sinds 2014. Op zaterdagen (en sinds 2017 ook op vrijdagen) in de zomermaanden vertrekt vanaf het Theaterplein een optocht van de entertainers die later die avond op de pleinen in het park te zien zijn. In 2016 was de stoet niet te zien, waarschijnlijk vanwege de bouwwerkzaamheden aan Symbolica op de Brink.

Eerder Stoetconcept

De naam Bonte Stoet was al vóór 2014 gevallen. In december 2011 werd De Bonte Stoet aangekondigd in het jubileumprogramma voor het zestig jarig bestaan van de Efteling, het jaar erop. Het zou om entertainment te voet gaan, waarbij alle Eftelingmerken vertegenwoordigd zouden zijn.

Deze Bonte Stoet zou in augustus 2012 door de Efteling lopen, maar werd in april 2012 al van het programma geschrapt, en zou mogelijk in 2013 alsnog te zien zijn in het park,[1] maar daar kwam het ook toen niet van.

Bonte Zomerstoet

De Bonte Zomer Stoet tijdens het Negen Pleinen Festijn vertrekt elke avond dat het Festijn plaatsvindt vanaf het Theaterplein. Negen voortrekkers van het entertainment per plein staan klaar met een toegewezen vaandel met daarop een afbeelding van een entertainer en de naam van hun plein. Om half zeven vertrekt de stoet vanaf het Theaterplein, waarbij elke vaandeldrager aanhaakt als in de parade 'hun' stukje stoet voorbij komt. Participanten zijn onder andere Cancan-danseressen, Jokie & Jet, Zandkabouters, Droomvluchtbewoners, Sprookjesbosfiguren, Sleuteliers, Jürgen Freilich en capoeiradansers.

De parade bestaat geheel uit lopers, behalve een koets waarin Assepoester en haar prins rijden, en enkele Sleuteliers op een fiets. Tijdens hun tocht over de Pardoes Promenade is een elektronische, instrumentale versie van het themalied 'Negen Pleinen Festijn' te horen uit de speakers.

De tocht eindigde de eerste jaren op de Brink, waar om 7 voor 7 uur DJ Fee het Festijn opent en de verschillende groepen hun weg vervolgen naar hun respectievelijke plein. Sinds de opening van Symbolica gaat ieder direct zijns weegs nadat ze het paleis bereikt hebben.

Tot 2018 keerden aan het eind van de avond de diverse entertainers terug naar het Dwarrelplein om aldaar hun vaandel weer terug te plaatsen en de bezoekers uit te zwaaien.[2]


Verwijzingen
  1. Eftelist: 'Voorpret 31 mei: een liveregistratie én een echt orkest!' (17 april 2012)
  2. Eftelist: Negen Pleinen Festijn, petje af! (7 juli 2014)