Promotiebeeld voor de concertreeks

Efteling in Concert (Engels voor: "Efteling in Concert") is een reeks van vier concerten van het Metropole-orkest in de herfst en winter van 2022/2023 waarbij dit een aantal muziekstukken uit de Efteling ten gehore brengt: van vroege werken tot recente composities.

De concerten

De concertreeks trapt af op 15 oktober 2022 in de Brabanthallen in Den Bosch met een matinee- en avondvoorstelling. Op 29 oktober 2022 volgt een avondvoorstelling in Ahoy! (Rotterdam), en op 22 januari 2023 nog een uitvoering in de Lotto Arena naast het Sportpaleis in Antwerpen. Plaatsbewijzen kosten afhankelijk van de rang en zaal tussen de € 34,50 en € 69,90.

In elk geval de muziek van Symbolica, het Spookslot, de Indische Waterlelies, Raveleijn, Droomvlucht en Fata Morgana zal langskomen. De adviesleeftijd is minimaal 9 jaar.

De reeks bouwt voort op de al bestaande concertenserie Cinema in Concert, een initiatief van Annerieke Glaser dat sinds 2019 filmmuziek op vergelijkbare manier in een liveuitvoering gestalte geeft. Tijdens de uitvoering worden ook bijpassende beelden vertoond.

Efteling-abonnementhouders konden al op 22 maart 2022 kaarten reserveren in de voorverkoop. De reguliere verkoop gaat van start op 16 april.

Metropole

Het Metropole Orkest speelt Vogel Rok

Het Metropole-orkest is een in 1954 opgericht orkest dat zich specialiseert in jazz-, pop-, film- en muscailmuziek en andere populaire genres, en dus niet in klassieke muziek. Het is gevestigd in Hilversum en lange tijd gelieerd geweest aan de publieke omroep.

Het Metropole-orkest is al eerder in aanraking geweest met de Efteling. Alreeds in 1972 nam het orkest de muziek voor haar rekening van de in de Efteling opgenomen special Rendez-vous romantique met Wilma Driessen. In 2012 brachten de musici op Nederland 2 een hommage aan Ruud Bos met het concert Een Bosje Liedjes, dat begon met de ritmuziek van Vogel Rok, overigens de enige Efteling-tune die tijdens dat concert gespeeld werd.

Eerdere concerten

Er zijn in 2017 al uitvoeringen geweest van Eftelingmuziek door professionele orkesten:

Overigens zijn er ook talloze amateurharmonies en -fanfares die Efteling-muziek hebben uitgevoerd. Hiervoor wordt vaak uitgegaan van de speciaal daarvoor gemaakte arrangementen Rondwandeling door De Efteling en Efteling Highlights.