Poster voor de St Caecilia-uitvoering van Rondwandeling door de Efteling, oktober 2004
Bladmuziek Efteling Highlights

Rondwandeling door De Efteling en Efteling Highlights zijn arrangementen van Eftelingmuziek voor fanfare- of harmonieorkest, gearrangeerd door Mari van Gils. Harmonies en fanfares kunnen de muziek kopen en na het nodige instuderen tot uitvoering brengen.

Rondwandeling door De Efteling

Het arrangement Rondwandeling door De Efteling is zo'n anderhalf uur lang en kan dus een avondvullende voorstelling vormen van twee keer drie kwartier. Er is een bijbehorende dvd met videobeelden die synchroon op een groot scherm vertoond kunnen worden.

Van Gils kwam op het idee voor het arrangement toen hij dirigent was bij muziekkorps De Eendracht uit Eindhoven. Een muzikant was ook Efteling-fan en vroeg of ze er niet iets mee konden doen. Er ontstond het idee om er ook een videofilm bij te maken, maar uiteindelijk heeft Van Gils juist op basis van de beelden, gemaakt door Hans Slaats, de muziekstukken gecombineerd.[1]

De grote attracties zoals Villa Volta, Vogel Rok, Carnaval Festival, het Spookslot, het Volk van Laaf, de Indische Waterlelies, Droomvlucht en Fata Morgana komen natuurlijk langs, maar ook voor die attracties waar geen muziek te horen is maakte Van Gils zelf een compositie, zoals bijvoorbeeld lieve muziek voor Roodkapje gevolgd door grimmige sfeer voor de wolf.[2] Na de uitvoering door De Eendracht werd de Rondwandeling in 2004 uitgevoerd door harmonie St. Caecilia in Bavel, waardoor Van Gils de arrangementen nog wat oppoetste. Sindsdien is het door menig orkest ingestudeerd en uitgevoerd.

Efteling Highlights door Harmonie '67 uit Groningen

Efteling Highlights

Uit de arrangementen van de avondvullende voorstelling stelde Van Gils ook een korte versie samen van zo'n 11 minuten, zonder begeleidende video, geschikt voor kleinere uitvoeringen. Hierin horen we achterenvolgens Entree/Huis van de Vijf Zintuigen, Fata Morgana (Harem), Vogel Rok, De Indische Waterlelies, het Spookslot, Carnaval Festival en Villa Volta. Ook zijn diverse stukken los verkrijgbaar.[3]

Verwijzingen
  1. Brabants Centrum Mari van Gils benieuwd naar Boxtels Eftelingconcert (31 mei 2007)
  2. BN/De Stem: Luisteren naar de Efteling in Bavel (16 september 2004)
  3. Website Bronsheim Music