Philharmonie zuidnederland zit klaar, in afwachting van genodigden op de eerste rijen

Het Nieuwjaarsconcert Efteling was een nieuwsjaarsconcert van de philharmonie zuidnederland, op 5 januari 2017 in het Efteling Theater.

Op initiatief van de Vrienden van de philharmonie zuidnederland en de zogenaamde Partnerkern De Langstraat wordt jaarlijks een nieuwjaarsconcert gegeven in de Langstraat-regio. Voorheen gebeurde dit in Waalwijk, maar in 2017 in het Efteling Theater. Het theater werd door de Efteling ter beschikking gesteld; de kosten van het concert werden mede opgebracht door de Rabobank.

Drukte in de foyer van het Efteling Theater voor aanvang van het concert

Onder leiding van dirigent Łukasz Borowicz voerde het symfonieorkest, dat voor de Efteling eerder de muziek van Raveleijn en Aquanura opnam, een divers programma uit van zowel regulier klassiek repertoire als twee speciaal aan de Efteling gelinkte stukken: de Danse Macabre en de Tweede Efteling Symfonie van Aquanura. De avond bestond uit:

  • Berlioz - Hongaarse Mars
  • Saint-Saëns - Danse Macabre
  • J. Strauss Jr. - Künstlerleben
  • J. Strauss - Feuerfest Polka

pauze

Het concert was na een dag al uitverkocht en daarmee een groot succes. Het begon rond 19:30 en was rond 22:30 afgelopen. Introducties tot de werken werden verzorgd door paukenist Han Vogel van het orkest, die bij een aantal van de niet in de Efteling te horen werken de gedachte uitsprak dat het 'perfecte muziek zou zijn om alsnog een attractie bij te ontwikkelen'.