Logo philharmonie zuidnederland.png

Philharmonie zuidnederland is een symfonieorkest in Noord-Brabant en Zuid-Limburg dat in april 2013 is ontstaan uit een fusie van het Limburgs Symfonieorkest en Het Brabants Orkest. Het wegvallen van een groot deel van de overheidssubidie was de reden van de fusie van de twee zelfstandige orkesten.

In 2010 werd Het Brabants Orkest door de Efteling ingehuurd om de muziek voor de attractie en tv-serie Raveleijn te spelen. Componist René Merkelbach had tot dan toe voor uitvoeringen het Symfonisch Orkest in Praag opgezocht, maar wendde zich deze keer tot Brabant. De muziek werd in Eindhoven opgenomen onder leiding van gastdirigent Jan Stulen. Voorafgaand aan de eerste versie van de show werden orkest en dirigent in de aankondiging expliciet genoemd.

In het Efteling Theater voor het nieuwjaarsconcert

Voor Aquanura, de jubileumattractie van 2012, worden diverse Efteling-thema's opnieuw gearrangeerd door Marco Kuypers. Muziek die tot dan toe slechts in synthesizervorm of op een enkel instrument (klavecimbel) te horen was wordt nu met de sterkte van een volledig symfonieorkest ten gehore gebracht. Het Brabants Orkest voert deze uit in een studio in Mol (België). Er wordt later ook nog een Tweede Efteling Symfonie opgenomen voor Aquanura, met daarin een andere medley van Efteling-klassiekers.

Vanaf 2014 komt men niet meer voor de Efteling in actie: Brussels Philharmonic wordt gevraagd om de muziek van de Aquanura teasershow en Baron 1898 uit te voeren, en Galaxy Symphonic Orchestra voor Symbolica en de nieuwe parkmuziek in 2017.

Op 5 januari 2017 voerde het orkest in het Efteling Theater het 'Nieuwjaarsconcert Efteling' uit, een initiatief van onder andere de Vrienden van philharmonie zuidnederland.

Externe Link