Opnames muziek voor Joris en de Draak

Het Praags Symfonieorkest (Tsjechisch: Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Engels: Prague Symphony Orchestra) is een orkest uit de Tsjechische hoofdstad Praag.

Opgericht in 1934 door Rudolf Pekárek, legde het zich toe op de uitvoering van filmmuziek, zoals ook blijkt uit het acroniem FOK in de Tsjechische naam, dat staat voor Film-Opera-Koncert. Het bestaat uit meer dan zestig musici en de leiding is sinds 2006 in handen van Jiří Kout.

Componist Maarten Hartveldt koos het orkest voor de uitvoering van de parkmuziek die hij in 2005 voor de verschillende lanen en pleinen van de Efteling had gecomponeerd.

Deze succesvolle samenwerking werd gecontinueerd door Hartveldts 'opvolger' als Efteling-huiscomponist René Merkelbach. Nadat hij tot tevredenheid de muziek van De Vliegende Hollander had laten inspelen, koos Merkelbach ook bij Joris en de Draak voor dit orkest. Naar verluidt zou ook de muziek voor de geschrapte attractie Hartenhof met dit symfonieorkest opgenomen worden.

Sinds 2010 lijken de Pragenezen echter hun status als Eftelings huisorkest verloren te zijn, toen de muziek voor achtereenvolgens Raveleijn en Aquanura werd uitgevoerd door Het Brabants Orkest. Attracties die daarna kwamen, waaronder de opvolger van Hartenhof Symbolica, werden met weer andere orkesten opgenomen.

Externe Link