Aankondigingsbord

Dwalen op de Rommelzolder was een tijdelijke tentoonstelling over de Eftelinggeschiedenis in het gebouwtje In de Bonte Harlekyn aan het Anton Pieckplein, georganiseerd ter gelegenheid van het gouden jubileumjaar 2002. De expositie gaf de aanzet voor het Efteling Museum, dat twee jaar later op deze locatie werd geopend.

De tentoonstelling bestond uit een U-vormig tentoonstellingsparcours door het gebouwtje, met langs de wanden redelijk lukraak geplaatste objecten uit de geschiedenis van het park. Het betrof hierbij een bonte verzameling van zaken als maskers van animatronics, afgietsels uit mallen, carrouselpaarden, paspoppen met oude kostuums, ornamenten en ingelijst beeldmateriaal. Over dit alles was een flinke dosis engelenhaar uitgesponnen om zo de indruk te wekken dat het hier een oude opslagplaats of verlaten depot betrof. Zoals het de 'open depot'-opstelling betaamt was er verder geen uitleg of omschrijving bij de objecten aangebracht. Tussen de objecten waren wel algemene informatieve panelen geplaatst.

De objecten waren niet afgeschermd met glas of gaas. De bezoekende jeugd kon zich niet goed verenigen met de verantwoordelijkheid die hier van ze verwacht werd en verschillende ontvreemdingen volgden. Het dieptepunt was het in de brand steken van de baard van de tentoongestelde fakir. Later werd er een net gespannen langs een deel van de objecten.

De informatiepanelen

In de tentoonstelling stonden vijf lage lichtbakken opgesteld met ieder vier panelen met informatie en foto's. De panelen waren, zo zou later blijken, opgemaakt in de lay-out van het jubileumboek Kroniek van een Sprookje en gaven een zeer beknopte weergave van de geschiedenis van het park in woord en beeld. Hieronder vind je een overzicht van alle panelen.