De harlekijn toont de naam (1998)

In de Bonte Harlekyn, een lieflijk gebouwtje op het Anton Pieckplein, was van 1964 tot en met 1995 in gebruik als winkeltje. Tegenwoordig fungeert het als het voorste deel van het Efteling Museum.

De oorspronkelijke naam, aangegeven door een harlekijnfiguur op de gevel met een banier in zijn handen, kan een verwijzing zijn naar het bekende Sinterklaaslied ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ van J.P. Heije, waarvan oudere lezers nog het tweede couplet kennen als “O, wat pret zou ‘t zijn te spelen / met die bonte harlekijn”[1] (tegenwoorig vaak gezongen als “met die mooie nieuwe trein”). De harlekijnfiguur staat er nog, maar geeft nu “Efteling Museum” aan. Op de luifel eronder staat In den Bonte Versamelingh, die de nieuwe functie als museum samenbrengt met de originele naam van de winkel.

Souvenirwinkel

Het winkeltje met haar Sprookjesboeken in 1995
In de Bonte Harlekyn in 1998

In juli 1964 werd er een vergunning aangevraagd voor het bouwen van een 'speelgoedwinkel' a raison de vijf duizend gulden. Op dat moment stond op deze plek een muur met daarin een gesloten houten poort. Die wordt dichtgemaakt en op de plek van de poort komt een balieuitgifte. Vanaf dat moment is het gebouw in gebruik als verkooppunt van souvenirs. Later wordt de balie vervangen door dubbele deuren zodat de gast het kan betreden.

Na een tijd niet als winkel in gebruik te zijn geweest opende de Harlekyn weer in 1994. Er was er een bijzonder souvenir te koop: sprookjesboeken waarin je zelf de hoofdrol kon spelen, waaronder twee Efteling-specifieke versies.[2] Met ingang van seizoen 1996 viel het doek voor de Harlekyn, mogelijk vanwege de nabije aanwezigheid van grotere souvenirwinkels, de Marskramer en de Loetiek. Het gebouwtje wordt vanaf dat moment als opslagruimte gebruikt.

In 2001 was het nog zeer kortstondig geopend. Op 15 augustus opende het met een collectie Laafkleding, om al de 17e weer te sluiten wegens gebrek aan interesse hierin onder de parkbezoekers.

Tentoonstellingsruimte

In de Bonte Harlekyn gelegen aan het Anton Pieckplein

In 2000 werd de Harlekyn voor een korte periode weer geopend. De locatie werd gebruikt als tentoonstellingsruimte voor het Carrousel Festival dat het park dit jaar in oktober gaf, naar aanleiding van het door de IAAPA uitgeroepen Jaar van de Carrousel. Daarna werd de ruimte gebruikt voor de opslag van Laaf Products-laven die in de Loetiek verkocht werden. In 2002 maakten de souvenirs plotseling plaats voor allerhande Efteling-memorabilia ter ere van de jubileumtentoonstelling Dwalen op de Rommelzolder.

Na het jubileumjaar werd de Harlekyn dieper gemaakt. In 2003 werd de oude Garderobe bij het kleine gebouwtje getrokken om plaats te bieden aan het Efteling Museum. Er kwamen verschillende ruimtes in het gebouw en er kwam een achteringang die uitkomt op een nieuw pad tussen het nieuwe Anton Pieckplein en de eveneens vernieuwde Dubbele Laan.

  1. Jan Pieter Heije: Al de kinderliederen (1861) p.46
  2. Efteldingen (personeelsblad): 'Nieuwe themawinkels', dec 1993