Aankondiging op het Huis van de Vijf Zintuigen 'International Year of the Carousel 2000'

Het Carrousel Festival of Maand van de Carrousel was een festiviteit in oktober van het jaar 2000, ter ere van het door de IAAPA uitgeroepen International Year of the Carousel (Internationale Jaar van de Carrousel).

IAAPA's jaar van de carrousel werd op 22 juni 2000 officieel geopend. Hiervoor koos ze de Efteling als locatie, vanwege de Stoomcarrousel. Van 1 t/m 29 oktober dat jaar vond er op initiatief van Lex Lemmens in de Efteling ter gelegenheid van het Carrouseljaar een festival met historische carrousels plaats.

Op de Speelweide waren bijzondere draaimolens uit Engeland, Duitsland en België te bewonderen, die doormiddel van advertenties in verschillende vakbladen waren gevonden. In In de Bonte Harlekyn was een fototentoonstelling te bezichtigen over carrousels. De drie eigen carrousels van het park stonden extra in het zonnetje, waarbij bij ieder een informatiepaal was te vinden. De Vermolencarrousel was net voor deze gelegenheid compleet gerenoveerd en verplaatst naar de oude plek van het Kinderspoor.

Opening van het Festival door ophangen van het vaantje van Loon op Zand

Het festival werd geopend door burgemeester Weierink van gemeente Loon op Zand, door het ophangen van een vaantje met het wapen van de gemeente aan de Vermolenmolen.

Carrousels

De carrousels die toen te bewonderen waren op de Speelweide, in volgorde van Reizenrijk richting Marerijk, waren de volgende:

  • Steam Galloper (1893): Een klassieke stoomcarrousel van Mike Rule uit Engeland vol typisch Britse houten paarden. "Een snoepje!" volgens Lex Lemmens.
  • Münchner 2-Etagen-Prunk-Nostalgie-Karussel (±1856): Een twee etage-carrousel uit Duitsland van Adolf Stey.
  • Sprookjescarrousel (Märchenkarusell) (1900)
  • Nieuwe nostalgische carrousel (2000): Nederlandse carrousel van Johan Vermolen.
  • Hangdraaimolen (±1900): De oudste, nog originele hangdraaimolen van Nederland. Vol bijzondere technieken en schilderingen op linnen.
  • Carrousel Gallopant (1893): Een opvallend witte carrousel uit België van Frans Rorive.

Op het Anton Pieckplein stond nog een extra molen:

  • Dierendraaimolen (1910) uit Nederland. (Piet Duijts)

Volgens Lemmens was er zelfs keuze uit meer molens: "Zelfs Blackpool Pleasure Beach wilde een molen sturen, maar dat was zó'n lelijk ding dat we die maar hebben afgeslagen."

Fototentoonstelling

Tijdens het Carrousel Festival werd in de ruimte van de voormalige souvenirwinkel In den Bonte Harlekyn een fototentoonstelling gehouden van de Engelse fotograaf en auteur Brian Steptoe. De expositie bestond uit 40 foto's waarop de kunstvorm en geschiedenis van Britse Merry-Go-Rounds was vastgelegd.

Succes

Het Carrousel Festival was erg succesvol en heeft in korte tijd al bijzonder plekje ingenomen in de Eftelinggeschiedenis. Lemmens: "Het festival was prachtig en er is een fraaie televisiereportage aan gewijd. Ik heb altijd gehoopt dat het evenement een keer herhaald zou worden. Henk Groenen heeft destijds vastgesteld dat het ons echt een heleboel extra bezoekers heeft opgeleverd."