De gouden Koningskroon op de Pagode

De Koningskroon is een reusachtige goudkleurige kroon die ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in het voorjaar van 2013 bovenop de Pagode geplaatst werd. Nadien keerde hij, inmiddels wit geschilderd, steeds op andere plekken terug.

Gouden kroon

De kroon werd oorspronkelijk gemaakt ter ere van de troonsbestijging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013. De Efteling wilde hiermee aansluiten bij alle publiciteit rondom de inauguratie. Hij was goud van kleur met acht punten, onder elke punt een Efteling-e, en acht blauwe 'robijnen'[1] versieringen rondom (robijnen zijn gewoonlijk niet blauw maar rood van kleur, maar dat terzijde). Met zijn 10 meter doorsnede en 4 meter hoogte weegt hij 3300 kg. Hij werd vervaardigd door Ascom Polyester. Voor zover de Efteling kon nagaan zou het de grootste kroon van Nederland of misschien wel de wereld zijn.[1]

In de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 april werd de kroon bovenop de Pagode geplaatst, waarbij het bovendeel van de vliegende tempel tijdelijk verwijderd werd. De met de kroon 'versierde' Pagode was daarna wel gewoon geopend voor publiek. Hij bleef daar tot 24 mei staan, aangelicht door 36 led-spots.

Witte kroon

Witte kroon op de Pagode

Enkele weken na de inhuldiging van Willem-Alexander verdween de kroon weer van de Pagode. De Efteling, opererend onder haar adagium 'wij gooien nooit iets weg', liet de kroon echter tijdens de daaropvolgende Winter Efteling 2013-2014 weer terugkeren op de Pagode, dit maal glanzend wit geverfd. Het idee hierachter zou zijn dat het nu de kroon van Koning Winter is die de vliegende tempel siert. De kroon werd in de nacht van 15 op 16 november 2013 geplaatst.

Het jaar daarop tijdens Winter Efteling 2014-2015 werd niet meer de grote moeite betracht om het gevaarte bovenop de Pagode te schroeven, maar werd de kroon eenvoudigweg opgesteld op de Brink, gevuld met witbesneeuwde sparren. Gedurende Winter Efteling 2015-2016 stond hij op het pleintje voor de ingang van het Efteling Hotel.

  1. 1,0 1,1 Persbericht Efteling: Efteling attractie gekroond met 10 meter grote kroon (19 april 2013)