Prins Bernhard tijdens de première van PandaDroom, 2002

Bernhard van Lippe-Biesterfeld (Jena, 29 juni 1911 - Utrecht, 1 december 2004) was als echtgenoot van Juliana prins-gemaal der Nederlanden.

Bernhard heeft een bewogen leven vol controverses achtergelaten. Als Duitser was hij in de jaren 30 betrokken bij nationaal-socialistische organisaties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog echter speelde hij voor veel Nederlanders een heldenrol door de Nederlandse regering in ballingschap te ondersteunen en het verzet te coördineren. Na de oorlog kwam hij in opspraak door omkopingszaken en door geruchten over buitenechtelijke affaires.

Bernhard voor de opening
De rots met plaquette in de wachtrij van Fabula

Zijn grote passie voor de natuur, in het bijzonder die in Afrika, maken dat hij grondlegger en beschermheer werd van het Wereld Natuur Fonds. In die rol opende hij op 19 juni 2002 de attractie PandaDroom. Een plaquette in de wachtrij, met daarbij een afdruk van zijn hand, herinnerde hier sindsdien aan. Bij de ombouw van die attractie tot Fabula werd de plaquette iets aangepast om te herinneren aan PandaDroom en de opening door Bernhard. De handafdruk is echter inmiddels al enkele keren gewijzigd en niet meer daadwerkelijk die van de prins-gemaal.

Op 1 december 2004 overleed Bernhard aan longkanker. De begrafenis (bijzetting) op 11 december 2004 viel samen met de geplande opening van het Meisje met de Zwavelstokjes. De Efteling vond dit niet gepast en stelde de opening uit naar de 15e.