Prins Bernhard tijdens de première van Pandadroom, 2002

Bernhard van Lippe-Biesterfeld (Jena, 29 juni 1911 - Utrecht, 1 december 2004) was als echtgenoot van Juliana prins-gemaal der Nederlanden.

Bernhard heeft een bewogen leven vol controverses achtergelaten. Als Duitser was hij in de jaren 30 betrokken bij nationaal-socialistische organisaties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog echter speelde hij voor veel Nederlanders een heldenrol door de Nederlandse regering in ballingschap te ondersteunen en het verzet te coördineren. Na de oorlog komt hij in opspraak door omkopingszaken en door geruchten over buitenechtelijke affaires.

Zijn grote passie voor de natuur, in het bijzonder die in Afrika, maken dat hij grondlegger en beschermheer wordt van het Wereld Natuur Fonds. In die rol opent hij op 19 juni 2002 de attractie PandaDroom.

Op 1 december 2004 overlijdt Bernhard aan longkanker. De begrafenis (bijzetting) op 11 december 2004 valt samen met de geplande opening van het Meisje met de Zwavelstokjes. De Efteling vindt dit niet gepast en stelt de opening uit naar de 15e.