Marc de Hond
Marc de Hond in 2002
Volledige naam Marc David de Hond
Geboren 21 sep 1977
Overleden 3 jun 2020
Beroep ondernemer, presentator
Nationaliteit Nederlands
Bekend als handicapadviseur en schrijver sprookjesboek
Personen

Marc David de Hond (Amsterdam, 21 september 1977 – Badhoevedorp, 3 juni 2020) was een Nederlands internetondernemer, radio-dj, presentator en rolstoelbasketballer.

Een van zijn eerste herinneringen is een bezoek als 2 jarige met zijn moeder aan de Efteling. Zijn moeder overleed het jaar daarna.[1] Op achttienjarige leeftijd startte hij een internetbedrijf dat hij later verkocht. Hij verkreeg vanaf 2000 landelijke bekendheid als dj op Radio 3FM.

In 2002 raakte hij bij een operatie verlamd en zat vanaf dat moment in een rolstoel. Vanaf 2007 speelde hij in het nationale rolstoelbasketbalteam. In mei 2016 verscheen zijn eerste kinderboek: De fantastische scheve toren van Pisa, over een 8-jarige jongen in een rolstoel.

In april 2017 is hij op Twitter kritisch naar de Efteling als er discussie ontstaat over nieuw Eftelingbeleid waarbij een doktersverklaring verplicht is voor een faciliteitenkaart.[2] Vanaf dat jaar is hij toegankelijkheidsadviseur van het park. Hij geeft feedback op de faciliteiten en krijgt op het Efteling-kantoor ontwerptekeningen voor nieuwe attracties te zien zodat hij tips kan geven over de gehandicapten-toegang.[3]

Op 3 juni 2020 overleed De Hond aan blaaskanker. In mei 2021 opende in de Efteling speeltuin Nest!, met speciale aandacht voor toegankelijkheid voor gehandicapten, een ontwikkeling waar hij vanaf het begin tot vlak voor zijn dood betrokken was. Tevens verscheen het door hem geschreven sprookje De redders van Ruigrijk, uitgegeven door de Efteling en Van Goor, met twee gehandicapte kinderen in de hoofdrol. Bij de ingang van Nest! staat op een grote perkamentrol een korte in memoriam voor De Hond, die zijn rol als adviseur benoemt en specifiek zijn betrokkenheid bij de speeltuin en als schrijver van het sprookje.

  1. De Volkskrant: ‘Ik vind het allemaal vrij oneerlijk, maar het leven ís nou eenmaal oneerlijk’ (13 juni 2020)
  2. Marc de Hond op Twitter: "Hoe groot is de kans dat iemand een rolstoel…" (22 april 2017)
  3. Marc de Hond: Licht in de tunnel. A.W. Bruna uitgevers, 2020