Logo
De figuren uit De Nieuwe Kleren van de Keizer bewegen middels een transportsysteem van ETF

ETF Ride Systems is een Nederlands bedrijf uit Nederweert (Limburg) dat wereldwijd transportsystemen voor attractieparken levert.

Het werd opgericht in 1999. ETF Ride Systems is onderdeel van de ETF Group, waar o.a. ook een machinefabriek onder valt. Het bedrijf is gespecialiseerd in (trackless) transportsystemen voor (interactieve) darkrides. De oorsprong van ETF Ride Systems ligt in de ontwikkeling en bouw van machines voor de textielindustrie, waarin de onderneming al sinds midden twintigste eeuw actief is. ETF staat dan ook voor "Eerste Textielmachine Fabriek".

Een grote klant van ETF is Disney, waarvoor het bedrijf tussen 2008 en 2012 in drie parken het Multi Mover-transportsysteem voor de interactieve Toy Story Midway Mania!-attracties leverde.

Voor de Efteling leverde ETF in 2012 het transportsysteem van de figuren in De Nieuwe Kleren van de Keizer. Deze figuren bevinden zich op karretjes die zelfstandig kunnen rondrijden, dus zonder gebruik te maken van een vaste geleiderail (zoals bijvoorbeeld de Oude Tuffer die heeft). De wagentjes volgen qua route een geleidedraad in de vloer waarover ze rijden.

Multi Mover Fantasievaarders

Een veel groter project van ETF in de Efteling is het transportsysteem voor Symbolica in 2017. Voor de eerdere incarnatie van deze darkride, in de vorm van Hartenhof, ging de Efteling een samenwerking aan met Vekoma voor het grootschalige Pivotable Passenger Carrier-systeem. Uiteindelijk viel voor de definitieve attractie de keus echter op ETF Ride Systems, waar het park 34 Multi Movers bestelde, de zogenaamde Fantasievaarders van Symbolica.

Externe links