Zang en Gelukkig zingt 'Rijk der Fantasie'

"Rijk der Fantasie" is een nummer over fantasie dat geschreven werd om luister te zetten bij de opening van Symbolica en het Fantasierijk in 2017. Sinds 2020 wordt het ook gebruikt als het openingsnummer van de fonteinenshow Aquanura, met een zachte G (2020), daar gezongen als duet door Guus Meeuwis en Hiske Bongaarts.

Symbolicalied

Het nummer werd geschreven ter gelegenheid van de nieuwe attractie Symbolica en daarmee de geboorte van het Fantasierijk. Enkele maten van de Symbolica-themamuziek zijn opgenomen in het lied. Het werd ten gehore gebracht bij de openingsceremonie van die attractie op 1 juli van dat jaar.

Vervolgens werd het tijdens het Negen Pleinen Festijn die zomer, ook voor het publiek te berde gebracht door de entertainmentact Zang en Gelukkig, overigens in het Ruigrijk.

Voor dit 65-jarige jubileumjaar van de Efteling was er naast dit lied ook al een speciaal jubileumlied geschreven: "Een Wereld die je Blijft Verwonderen". Na 2017 was het nummer niet meer te horen.

Aquanuraduet

Anura zingt het lied bij de premiere van Aquanura met een zachte G

Voor de fonteinenshow Aquanura, met een zachte G werd het lied in 2020 weer uit de kast gehaald. De Efteling koos voor dit nummer als begin van de show om vanaf de start een duidelijk Efteling-signaal naar voren te brengen, zodat duidelijk is dat je je bij een Efteling-attractie bevindt en het niet uitsluitend "een grote Guus-show" zou worden. De duet-vorm tussen Guus Meeuwis en Hiske Bongaarts drukt uit dat de show een samenspel is tussen de Efteling en Meeuwis. Je hoort het eerste couplet en het refrein.

Voorafgaand aan de première van die show werd een bewerking van tweede couplet en refrein van het solo gezongen door Bongaarts, uitgedost als Prinses Anura. In de bewerking heeft het meer betrekking gekregen op Aquanura: 'een koning' werd 'het water' en 'een fabeldier', 'de volle maan'. Daarna startte de show waarin het eerste couplet en refrein dus als duet te horen zijn.

Tekst

Soms wil je zweven, je in de wolken begeven
Wil je varen naar een wereld zo mooi en onverwacht
Dus vlieg als een vlinder, geloof wat je ziet
Op jouw reis langs de oneindige fantasie
Waar niets is wat het lijkt
Een wereld vol geheimen, weg van de werk'lijkheid

(refrein:)
En dans, dans op jouw muziek
De sterren, ze zijn jouw publiek
Hier in het rijk der fantasie
En hoor, de verhalen in hun pracht
Voor groot en voor klein, voor ieder hart
Voor wie geloven wil in wond'ren en geluk
Brengen wij de fantasie terug

Hier word je een met de magische wereld om je heen
Waar een koning jou groet of een fabeldier op jou wacht
Zie de twinkels, ze fonkelen voor jou en voor mij
In een wereld vol geheimen, waar niets is wat het lijkt

(refrein)

Wis en waarachtig, 't is allemaal waar
Illumina, Fantasia, hij staat voor je klaar
De Fantasievaarder, 't is tijd voor vertrek
Met een twinkelstraal wordt je fantasie
Weer tot leven gewekt

(refrein)