Sprookjes van de Efteling
Sprookjes van de Efteling
Auteur Martine Bijl
Illustraties Anton Pieck
Onderwerp Sprookjes
Genre sprookjesboek
Uitgever Omniboek / De Fontein
Uitgavedatum 1974
Grootte 24x17 cm
ISBN 978-90-38408-217
Koop bij bol.com
Boeken

Sprookjes van de Efteling is een sprookjesboek uit 1974[1] geschreven door Martine Bijl en voorzien van tekeningen van Anton Pieck. Het gold als hét sprookjesboek van de Efteling, tot het in juli 2009 werd vervangen door het Sprookjesboek van de Efteling, geschreven door Gerrie van Dongen en Ad Grooten.

Op de omslag staat de tekst Sprookjes van De Efteling door Martine Bijl en Anton Pieck en een illustratie van een lezende kabouter. De achterzijde heeft slechts een heks op een bezemsteel.

In oktober 1974 werden de eerste exemplaren door presentator Herman Emmink uitgereikt aan Bijl en Pieck in het Victoriaans Theater.[2] Het bleef decennialang populair. Tot en met 2008 zijn er maar liefst 33 drukken verschenen, eerst bij uitgever Omniboek uit Den Haag, later door De Fontein.

Eigen bewerkingen

Martine Bijl heeft een eigen bewerking van de sprookjes gemaakt. In haar voorwoord schrijft ze dat de selectie nogal willekeurig lijkt, maar dat dit komt doordat ze zich baseerde op die verhalen die in de Efteling zijn uitgebeeld. Het grootste deel bestaat uit bewerkingen van Grimm-sprookjes, twee Andersen-verhalen, de Indische Waterlelies van Koningin Fabiola en twee verhalen die Bijl speciaal voor het boek bedacht: 'De Gouden Stemvork' en 'De Tuinman en de Fakir'.

Bijl benadrukt in haar voorwoord dat het sprookje van de Rode Schoentjes, tot wellicht teleurstelling van de ware Andersen-liefhebber, weinig wegheeft van het oorspronkelijke verhaal. De 'donkere dreiging van schuld en wrake' die de sfeer van het sprookje bepaalt, vond ze niet passen bij de rest van de selectie, zodat ze 'met schroom' het sprookje herschreven heeft.

Inhoud

Het boek bevat de volgende sprookjes:

 1. De kikkerkoning
 2. Hans en Grietje
 3. De zes dienaren
 4. Roodkapje
 5. De Chinese Nachtegaal
 6. De gouden stemvork
 7. De wolf en de zeven geitjes
 8. Doornroosje
 9. De Indische Waterlelies
 10. Tafeltje dek je
 11. De rode schoentjes
 12. Zwaan kleef aan
 13. Sneeuwwitje en de zeven dwergen
 14. De tuinman en de fakir
 15. De ganzenhoedster
 16. Vrouw Holle

Wetenswaardigheden

 • Ton van de Ven waardeerde de zwier en humor waarmee het boek geschreven was, maar die aspecten vervreemdden hem wel van het sprookje zoals hij dat kende en voelde. "Het was meer populair geschreven naar de tijd waarin het gelezen wilde zijn."[3]
 • De teksten van vijf van de sprookjes werden in 1997 hergebruikt voor het boekje Sprookjes & Vertellingen van de Efteling.
Verwijzingen
 1. De Telegraaf (Henk van der Meyden): Sprookjes van Martine Bijl (4 november 1974)
 2. Het Vrije Volk: Sprookjes in de Carrousel (17 oktober 1974)
 3. Moniek Hover: Interview met Ton van de Ven (2013)