De Sprookjessprokkelaar
Kaft van De Sprookjessprokkelaar, 1e druk
Auteur Paul van Loon en Laurentien van Oranje
Illustraties Alessio Castellani
Vormgeving Caren Limpens
Taal Nederlands, Japans
Genre sprookjes
Uitgever Leopold
Uitgavedatum 7 oktober 2014
Pagina's 74
Grootte 16x25 cm
Uitvoering gebonden
ISBN 978-90-258-6665-5
978-90-258-7778-1
Prijs € 12,99 / € 14,99
Koop bij bol.com
Boeken

De Sprookjessprokkelaar is een boek met een sprookjesverhaal rondom de figuur Sprookjessprokkelaar, geschreven door Paul van Loon en Prinses Laurentien, geïllustreerd door Efteling-ontwerper Alessio Castellani.

Het verhaal

Sterre is een meisje dat sinds de dood van haar moeder bij haar grootvader woont, buiten het dorp waar ze eerder woonde. Opa Anders sprokkelt hout en heeft een eekhoorntje op zijn schouder. Sterre mist haar vriendjes in het dorp, heeft maar één kapotgelezen boek en dreigt te vereenzamen. Opa stelt voor dat ze een bezoek brengt aan de Sprookjesbibliotheek in een nabijgelegen verlaten slot, Libersteyn. Daar vindt ze kamers vol met boeken en een schilderij van een mysterieus figuur, de "Sprookjessprokkelaar": een oude man met een wandelende tak op zijn schouder. Met haar nieuw opgedane verhalen trekt ze naar het dorp en wordt een populaire voorlezer onder de dorpsjeugd.

Dit tot chagrijn van Stijn, een jongen die bij zijn alleenstaande moeder woont en tot dan toe de populaire knaap is. Zijn moeder vindt verhalen maar niks. Ze blijkt zonder dat hij het weet een heks te zijn en betovert de Sprookjesbibliotheek. Opa Anders gaat naar haar huis en neemt gaandeweg steeds meer de gedaante aan van de Sprookjessprokkelaar. Hij geeft haar een bos takken met het advies er een bezem van te maken. Op een nacht vindt de heksmoeder Stijn bij het haardvuur met de takken. Elke tak blijkt een verhaal te bevatten. Eén verhaal gaat over zijn vader, Stanislav, kasteelheer van Libersteyn, die zegt dat hij hen niet moedwillig had verlaten, maar gewoon pech had gehad op één van zijn reizen. De moeder komt tot inkeer en samen maken ze van de takken een bezem, die de betovering ongedaan maakt. Sterre en Stijn vertellen verhalen in het dorp, en worden héél goede vriendjes.

Illustraties

Stijn ontmoet zijn vader

De illustraties in het boek zijn van de hand van Efteling-ontwerper Alessio Castellani. Net als het verhaal hebben de meeste illustraties niet bijster veel met de Efteling van doen. Een belangrijke uitzondering zijn echter de takken van de Sprookjessprokkelaar, die elk eindigen in een zeer Eftelings figuurtje. Elk hoofdstuk begint met een paginagroot silhouet van zo'n tak, waaronder de heraut van de windwijzer in het park, de harpeekhoorn uit de speeldoos in het Grote Kabouterhuis, een heks van de Heksenpoort, een Laafse dakpunt, het Witte Paard en Oehoe Houdoe.

Ook duidelijk aan de Efteling ontleend is de uitbeelding van de heksenmoeder van Stijn. Zij is dezelfde als de poortheks uit het Sprookjesmysterie, inclusief rode kleding, puntige muts en precies dezelfde ketel.

Totstandkoming

de auteurs en de sprokkelaar

Het sprookjesboek vloeit voort uit een samenwerking tussen de Efteling en de Stichting Lezen en Schrijven, opgericht door de prinses om laaggeletterdheid te bestrijden. In september 2013 organiseerden ze al gezamenlijk de Week van de Alfabetisering. Na een voorleessessie met Paul van Loon opperde de prinses aan de griezelschrijver of ze niet eens samen konden werken. Van Loon werkte al langer met de Efteling samen, onder andere als auteur van het verhaal van Raveleijn, waardoor ze bij Olaf Vugts terecht konden met hun idee.

Het boek werd zondag 5 oktober 2014 gepresenteerd in de Efteling, tijdens de Kinderboekenweek, en is sinds de week daarop te koop. Tegelijkertijd debuteerde ook de loopfiguur Sprookjessprokkelaar. Dankzij een bijdrage van Stichting Natuurpark de Efteling en de Stichting Lezen & Schrijven is het boek ook aan 7.000 basisscholen in Nederland en Vlaanderen verstrekt.

Op 4 oktober 2015 en 1 oktober 2016 lazen prinses Laurentien en Paul van Loon voor uit hun boek in het Carrouseltheater, dit in het kader van de afronding van activiteiten die werden gestart in de Week van de Alfabetisering, begin september.

Korte film

Korte film

In december 2016 bracht de Efteling een korte film van 15 minuten uit op YouTube over het verhaal zoals dat in het boek is weergegeven. De film werd geproduceerd door het Amsterdamse Phanta Basta, geregisseerd door Tim Oliehoek en de rollen werden vertolkt door Dana Goldberg, Genio de Groot, Carine Crutzen, Rover van Gennep en Rein Hofman.

Scènes werden opgenomen in de Valkhofkapel en de Stratenmakerstoren, beide in Nijmegen. Van die laatste zijn de ondergrondse gangen gebruikt.

Tweede druk en opvolger

Nieuwe kaft

Op 27 maart 2019 verscheen een tweede druk van het boek. Deze is herkenbaar aan de aangepaste, rode cover en kost twee euro meer dan zijn voorganger (€ 14,99).

Twee weken daarvoor, op 13 maart, verscheen een 'opvolger' van dit boek, De Sprookjessprokkelaar vertelt.... Hierin staan zeven nieuwe verhalen van dezelfde auteurs, geschreven op basis van de inzendingen op een sprookjesschrijfwedstrijd.

Japanse versie

Begin 2021 verscheen het boek ook in vertaling in Japan. De uitgever daar, BFC Books for Children, vond beide auteurs erg interessant voor die markt. Het verhaal is identiek, maar de illustraties zijn volledig nieuw: de bekende illustratrice Miho Satake maakte maar liefst meer dan 50 nieuwe zwart-wit-illustraties voor het binnenwerk en een kleurenomslag van Sterre in de sprookjesbibliotheek.

Wetenswaardigheden

  • Het verlaten kasteel heet Libersteyn. Liber is Latijn voor boek.
  • Bij het eerst betreden van de Sprookjesbibiliotheek leest Sterre een aantal verhalen die niet bij naam genoemd worden, alleen zeer kort omschreven. Het gaat om Roodkapje, een onbekend verhaal over "een vismannetje dat vragend de wereld wilde ontdekken", Dolfje Weerwolfje, Sneeuwwitje, Andersens De Sneeuwkoningin en Pinokkio.