Panorama self-service
Gevel en terras van Panorama self-service
ingang en terras aan de Siervijver
Locatie Reizenrijk
Type zelfbediening
Assortiment alles
Thema La Place
Geopend 2001
Gesloten 2023
Kassa's 2 + 1
Terras ja
Opvolger van Veranda
Opgevolgd door Kashba
Horeca

Panorama self-service was een zelfbedieningsrestaurant in het Panorama-restaurantcomplex in het Reizenrijk. Tot 2016 heette het De Globetrotter. Sinds juni 2022 werd het uitgebaat door cateraar Vermaat met haar concept La Place. Het sloot op 9 januari 2023 toen het Panorama-complex werd verbouwd tot restaurant Kashba.

Omschrijving

Zelfbedieningsrestaurant

Het restaurant was gevestigd in het achterste gedeelte van het complex. Vanaf de entreehal van Panorama kwam je in een free-flowgedeelte, dat is ingericht in een combinatie van overgebleven Globetrotter-decoratie en standaard-inrichting volgens de formule van La Place. Bij binnenkomst kon je links salades en warme maaltijden opscheppen of bestellen. Hierachter was ook de keuken te zien waar ze bereid werden. Aan de rechterzijde vond je smoothies en sandwiches. In de hoek vond je nog koelkasten waar je zelf je dranken kon pakken en bij de kassa's konden warme dranken voor je bereid worden. Aan het plafond hingen vrolijke lichtslingers. Naast de twee reguliere kassa's was er een extra losse pinkassa.

Na de kassa's kon je plaatsnemen in het uitgebreide zitgedeelte dat met name gevestigd was in de serre van het pand en ingericht was met eenvoudig La Place-meubilair. Rechts achterin de ruimte was een verhoogd gedeelte, de voormalige opkamer waar je ook kon eten.

Er was toegang tot een toiletblok, dat ook een uitgang naar buiten richting speeltuin Kleuterhof had.

Terras en kiosk

Blik op het terras

Voor de serre was er een terras dat uitkijkt over de Siervijver. Buiten op het terras stond een apart verkooppunt van met name dranken, aangeduid als Panorama kiosk (op de kassabon echter als Wolkenvaarder, voorheen de naam van de bovenzaal).

Bij de kiosk kocht je diverse soorten koffiespecialiteiten, twee verschillende tapbieren (pils en een seizoensbier) en diverse zoete lekkernijen zoals muffins. Het terras bood ook een goed zicht op speeltuin Kleuterhof, zodat ouders rustig iets konden drinken terwijl hun kroost spelende is.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Het restaurant werd onder de naam De Globetrotter in 2001 geopend als opvolger van de Veranda. Het nieuwe Ballonvaarderthema was toen erg nadrukkelijk aanwezig. Boven het warme buffet, aan de linkerkant is een enorm uit kleurige lappen genaaid doek aan het plafond gehangen. Aan het eind van het buffetgedeelte staan twee ankerpalen voor luchtballonnen als kleurige pylonen waar servies en glaswerk op staan. In vitrinekasten in het restaurant staan etnografica. Op de zuilen vinden we weergaven van klassieke beeldhouwwerken. Het plafond is druk behangen met stoffen lampenkapjes. Het glazen plafond van de uitbouw is bedekt met grote gele lappen.

In 2003 wordt de Afruimband geïnstalleerd, ontworpen door Henny Knoet. Rond 2008 wordt de thematisering teruggeschroefd. De kasten met etnografica verdwijnen, en veel muren worden nieuw geschilderd. De doeken aan de serre en de lampenkappen worden aangepast. Ook het buffetgedeelte wordt nieuw ingericht, waarbij de doeken aan het plafond verdwijnen.

Panorama self-service

Bij de renovatie van het complex in 2016 werd het hernoemd naar Panorama self-service, maar inhoudelijk veranderde er niet veel aan de inmiddels behoorlijk neutrale inrichting. Wel werd het terras vernieuwd. Onder andere werd de pergola verwijderd zodat er nu weer goed uitzicht is op de vijver, kwam er kleurig nieuw meubilair en werd er een apart buitenverkooppunt gebouwd.

Binnen kon je zelf kunt kiezen uit het aanbod van gebak, vers belegde broodjes en warme gerechten en warme en koude dranken. De warme gerechten werden voor je opgeschept bij een counter aan de linkerzijde, waarachter ook de keuken te zien is waar ze bereid werden.

Na de kassa's kon je plaatsnemen in het uitgebreide zitgedeelte met hoge en lage tafels dat met name gevestigd is in de serre van het pand. Rechts achterin de ruimte, de voormalige opkamer, hingen de top drie winnende foto's van twee fotowedstrijden voor abonnementhouders.

La Place-transformatie

Ook in de La Place-fase is nog veel Globetrotter-decoratie zichtbaar

Sinds mei 2018 had de externe horecaformule La Place een vestiging op het Dwarrelplein: De Vrolijke Noot. Deze moest echter het veld ruimen voor de bouw van het Efteling Grand Hotel. Daarop werd het La Place-concept verplaatst naar het bestaande Panorama self-service-restaurant. Heel drastisch was de verandering niet. Bouwkundig werd er niets aangepast. Het meubilair van zowel het freeflowdeel, als het zitgedeelte als het terras werd vernieuwd en is nu dus generiek-La Place. Er werden enkele monochrome muurschilderingen aangebracht in La Place-stijl.

In de opkamer verdwenen de foto's van de fotowedstrijden en de vitrages waardoor je nu vrij uitzicht hebt op een vrij backstagig stukje Efteling. Ook verdween de bijzondere afruimband, deze werd simpelweg dichtgetimmerd. Verder is er geen verbouwing uitgevoerd, dus veel onderdelen die nog stamden uit de 2001-inrichting blijven gehandhaafd. De weinig grondige aanpak wijst erop dat ook deze ingreep een tijdelijke is. Dit ligt wel voor de hand aangezien de Efteling al heeft laten weten dat in een tweede fase van het Wereld van Sindbad-project het Panorama-restaurant ook onderdeel uit gaat maken van deze thematische wereld. Wanneer deze fase uitgevoerd gaat worden is echter nog onbekend.

Kashba

In het voorjaar van 2023 werd het Panorama-complex thematisch bij de Wereld van Sindbad gevoegd. Hierbij verviel de harde scheiding tussen de aparte bedienings- en selfservicerestaurants en kwam er één groot nieuw restaurant: Kashba, met daarbinnen nog wel een apart semi-bediend gedeelte met QR-codes. Dit geheel wordt wel nog uitgebaat onder de La Place-formule maar met toevoeging van enkele midden-oosterse gerechten.