De Vliegende Hollander: Hoe een sage tot leven kwam...
Dvhhestl.jpg
Hoe een sage tot leven kwam...
Auteur Karin Koppelmans
Vormgeving Robert-Jaap Jansen
Taal Nederlands
Onderwerp De Vliegende Hollander
Genre informatief
Uitgever Efteling
Uitgavedatum 2008
Pagina's 80
Uitvoering Hardcover met cd achterin
Prijs € 19.95
Boeken

De Vliegende Hollander: Hoe een sage tot leven kwam... is een boek met ingesloten muziek-cd over De Vliegende Hollander dat sinds 2008 te koop was in de Efteling-winkels.

Boek

Het boek geschreven door en onder redactie van Karin Koppelmans bevat het verhaal van de attractie en een chronologische beschrijving van de totstandkoming. Op de voorzijde zien we het logo van de attractie tegen een achtergrond van zeeleven.

In het bijzondere ontwerp van Robert-Jaap Jansen, gedrukt door Euro Color Creative, zijn steeds elke twee pagina's uitvouwbaar. De 'binnenzijde' bevat foto's, ontwerpen en tekeningen van de attractie en het bouwproces. Onderaan deze pagina's bevindt zich een doorlopend lint van time-lapse-foto's van het bouwterrein.

De 'buitenkant' van de pagina's, met andere woorden die pagina's die je ziet als je het boek doorbladert met alle uitvouwpagina's ingevouwen, bestaat uit twee delen. De eerste 32 pagina's zijn de handgeschreven dagboekpagina's van Willem van der Decken, kapitein der Vliegende Hollander. Hij beschrijft zijn ontwikkeling als succesvol VOC-kapitein en dubbelleven als smokkelaar, totaan het moment dat hij uitvaart met pasen. Het zijn dezelfde teksten die eerder verschenen als de logboekpagina's in aanloop naar de attractie, met enkele kleine wijzigingen. Consequent is het woord dagboek in de oorspronkelijke tekst vervangen door logboek, of weggelaten. De allerlaatste zin is gewijzigd van 'God of gheen God' naar 'verbod of gheen verbod'.

Het tweede deel beschrijft in een zakelijker tekst de totstandkoming van de attractie, stelt het projectteam voor, toont de ideeën achter het ontwerp en de tegenvallers die men zag. Dit komt vrij direct overeen met de opbouw en inhoud van The making of De Vliegende Hollander; feitelijk heeft men de documentaire in boekvorm gegoten.

CD

Aan de binnenzijde van de achterkaft bevindt zich de CD met de attractiemuziek zoals gecomponeerd door René Merkelbach, gearrangeerd door Sebastiaan Koolhoven en uitgevoerd door het Praags Symfonieorkest. De tracks zijn echter niet exact zoals ze in de attractie te horen zijn, maar zijn voorzien van wat aanvullingen. Op tracks 1 Voorplein en 6 Behouden terugvaart horen we de pleinmuziek, maar aangevuld met omgevingsgeluiden. Track 2 begint met een introductie op Willem van der Decken, die in de attractie niet te horen is (de tekst is te lezen op een perkament aan de muur van de eerste ruimte), waarna we de muziek uit Willems huis horen en de zang van Catharina. Track 3 Smokkelgang en 4 Opstaphaven zijn de respectievelijke muziekstukken. Track 5 De vaart buitengaats is een samenstelling van de scores van alle darkridescènes totaan het verlaten van de toren.

Op het album ontbreken de specifieke tracks die gemaakt zijn voor het tweede deel van de wachtrij, onder andere met de caféversie van het thema. Ook de variant op de pleinmuziek die speelt in de tunnel bij het terugvaren naar de haven staat niet op de cd, maar deze is ook pas kort na het openen van de attractie aangebracht.

Tracklist

De Vliegende Hollander: Hoe een sage tot leven kwam...
Nr. Titel Duur
1. "Voorplein"   1:11
2. "huize Willem van der Decken"   3:48
3. "Smokkelgang"   3:42
4. "Opstaphaven"   3:49
5. "De vaart buitengaats"   2:07
6. "Behouden terugvaart"   0:42
15:19