Smaeckmaker
De Smaeckmaker in 1996
De Smaeckmaker in 1996
Locatie Dwarrelplein
Type balieverkoop
Assortiment versnaperingen
Geopend 1995
Gesloten 2001
Terras ja
Horeca
Boodschap 73x73.png

Dit gaat over het lang geleden gesloten horecapunt achter Efteldingen. Voor de huidge worstenkar op het Hartenhof, zie De Smaeckmaker.

De Smaeckmaker is een voormalig horecapuntje in de vorm van een uitgiftebalie onder de kap van het Huis van de Vijf Zintuigen, achter de winkel Efteldingen.

De Smaeckmaker opende in 1995 als Haantje de Voorste, maar veranderde een jaar later al van naam omdat deze naam, net als het naastgelegen De Laatste Graai, te negatief zou zijn voor de gasten.[1] Het assortiment van de Smaeckmaker bestond uit koude en warme dranken, warme broodjes, gebak en verschillende kleine versnaperingen als koek en snoep. Ook werden er diverse kipgerechten verkocht.

Het horecapuntje sloot in 2001 zijn luiken wegens te weinig klandizie; de ruimte die de keuken achter de counter innam werd later toegevoegd aan het magazijn van souvenirwinkel Efteldingen. Pas in 2009 krijgt het entreegebied weer een horecapunt: De Vrolijke Noot.

In 2019 werd de naam opnieuw gebruikt, nu voor een horecapunt op het Hartenhof: De Smaeckmaker. Anders dan de naam heeft dit verkooppunt echter geen relatie met de aloude Smaeckmaker.

  1. Efteldingen (personeelsblad): 'Prijsvraag!' (3e jaargang, december 1995)