De Veranda
Veranda1988.jpg
Promotionele foto uit 1988 van De Veranda vanaf het terras van Mr. Bongo & Co.
Locatie Reizenrijk
Type zelfbediening
Geopend 1988
Gesloten 2001
Terras ja
Opvolger van De Bistro
Opgevolgd door De Globetrotter
Horeca

De Veranda was het zelfbedieningsrestaurant in de vijverzaal van het Café-Restaurant van 1988 tot 2001, waar later De Globetrotter kwam. De naam kwam waarschijnlijk van de nieuwe aanbouw die het restaurant had gekregen na een grondige verbouwing. Een groot deel van het terras werd daarmee onderdeel van de zaal. Aan de noordzijde werd een buffetgedeelte, waarbij gasten bij binnenkomst met een tray langs buffetten en gerechten kunnen lopen en zelf hun menu samenstellen.

Zelfbediening
Kassa
Warme gerechten en frisdranken

Het nieuwe buffetgedeelte bestond uit een glazen vitrine met koude gerechten en een 'eiland' waar alcoholische dranken werden geschonken en de kassa zich bevond. In de uitstalling in muur, die toegang biedt tot de keuken, lagen de warme gerechten geserveerd. Boven deze uitstalling waren kleine dakconstructies te zien, die nog steeds aanwezig zijn. Het hele free-flow-deel en de eetzaal waren van elkaar gescheiden met een groen metalen tuinhek. De zaal had een kleurstelling in wit en groen.

Groepsarrangementen

De Veranda in 1996
Interieur in 1991

De Veranda was van 1990 tot 1998 niet toegankelijk voor dagjesbezoekers, maar alleen te boeken voor groepen en partijen. De groepsarrangementen konden worden geboekt voor wie met 20 of meer personen de Efteling bezocht. De prijs van het arrangement was inclusief parkbezoek en per persoon. Opties waren o.a.:

  • Efteling Koffietafel-arrangement met verschillende soorten brood, een hardgekookt ei, boerenmetworst, rauwe ham, gegrilde spek, kaas, jam, honing, hagelslag, koffie, thee en melk (ƒ 44,50 in 1995)
  • Pardoes-arrangement met tomatensoep met stokbrood, schnitzel, groente, gemengde salade, friet en ijs met slagroom (ƒ 53,50 in 1995)
  • Anton Pieck-arrangement met kaboutersalade, varkensoester met champignonsaus, groente, gemengde salade, krielaardappeltje en friet en cassata-ijs (ƒ 61,50 in 1995)
  • Cannibale-arrangement waar een uur onbeperkt kip met friet kan worden gegeten met fruitcompote en appelmoes, chipolatepudding met aardbeiensaus (ƒ 51,- in 1995)
  • Kinder-arrangement met tomatensoep, een Pardoes-burger met friet, appelmoes en een ijsje (ƒ 43,- in 1995)

Voor senioren en schoolgroepen konden speciale arrangementen worden geboekt. Er was tevens de mogelijkheid alleen thee en een gebakje te nuttigen. Van te voren kon bij de reservering worden gemeld om een groepsfoto te laten maken.[1]

Vermeerrestaurant

De hoofdingang in 1998

In 1998 wordt de exclusiviteit voor groepen opgeheven en zijn alle gasten weer welkom in De Veranda. Voor dit seizoen en het daaropvolgende krijgt het restaurant de onduidelijke bijnaam "het Vermeerresaurant".[2] De familie Vermeer, een dinershow die in de Panoramazaal een verdieping boven werd gehouden, trad echter niet op in dit restaurant, noch was er sprake van enige thematische decoraties, zoals bij buurman De Cameleon.

Vogel Rokrestaurant

In 2000 krijgt het restaurant nog een tweede bijnaam; "Vogel Rokrestaurant". In het restaurant werd de muziek van de dan twee jaar oude attractie gedraaid, maar de naam lijkt voornamelijk een aanduiding te zijn waar het restaurant te vinden is.

In 2001 krijgt het hele restaurant een metamorfose en krijgt het de naam De Globetrotter.

  1. Efteling Parkfolder 1995
  2. Park Informatie Brochure en parkplattegrond 1998