Raveleijn
Raveleijnboek.jpg
Raveleijn
Auteur Paul van Loon
Illustraties onbekend
Vormgeving Efteling
Taal Nederlands
Onderwerp Raveleijn
Genre fantasie
Uitgever Leopold
Uitgavedatum 2011
Pagina's 246
Grootte 221 x 155 x 24 mm
Uitvoering hardcover, paperback
ISBN 9789025857813 (geb), 9789025860820 (pbk)
Prijs € 17,50
Koop bij bol.com
Boeken

Raveleijn is een boek dat het verhaal vertelt van de magische stad Raveleijn. Het verhaal in dit boek vormt de basis voor alle uitingen van het 'merk' Raveleijn, zoals de televisieserie en de parkshows. Het is geschreven door Paul van Loon en werd in april 2011 uitgegeven door Leopold.

In 2015 werd een vervolg aangekondigd, dat pas in 2017 verscheen: De Bende van de Witte Veer.

Samenvatting

Het gezin Woudenberg verhuist van de stad naar een oude herberg aan de rand van een bos. Het gezin bestaat uit vader, moeder en vijf kinderen: Thomas (de oudste zoon), Maurits, de tweeling Emma en Lisa, en Joost (de jongste). De dorpelingen ontvangen hen met argwaan en vragen zich af wat die stadse mensen hier komen doen.

De kinderen ontdekken dat hen een groot avontuur wacht. Raven leiden hen naar de geheimzinnige oude stadspoort, waarop een cryptische tekst ‘Waar Raven Ruyters zullen zeyn’ verschijnt. Zodra de kinderen samen met de raven door deze poort stappen, veranderen zij in volwassen ruiters op prachtige paarden. Ze komen in een andere wereld terecht waar de oeroude stad Raveleijn ligt. Graaf Olaf Grafhart regeert er met ijzeren hand en onderdrukt de bewoners van Raveleijn door ze monsterlijke wezens (Graffers) te laten bouwen: bijtmonsters van ijzer, hout en leer met stalen kaken.

Verstopt in de bossen in geheime grotten, buiten de stadsmuren, woont een aantal bannelingen dat onder leiding staat van de oude, blinde Samuël. Hij heeft een dochter, Samira, op wie Thomas verliefd wordt. Van de bannelingen krijgen de ruiters te horen dat er een oude voorspelling bestaat: Vijf Ruiters zullen komen om de bevolking van Raveleijn te redden. De kinderen begrijpen dat zij de Uitverkoren Vijf zijn, ofwel de Orde van de Raven, die in het geheim geleid wordt door Halina, de vrouw van Graaf Grafhart.

De bannelingen helpen hen bij het ontwikkelen van de speciale krachten, die zij alle vijf blijken te hebben. De elementen vuur, hout, water, metaal en aarde vormen de basis van hun krachten. Na hun korte opleiding bij de bannelingen begeven de ruiters zich naar de stad Raveleijn, om ten strijde te trekken tegen de Graaf. Onderweg moeten zij vechten met de Graffers die de Graaf heeft laten bouwen door de bewoners van Raveleijn.

Uiteindelijk bereiken de Vijf de stadswallen, maar daar worden zij opgewacht door de Wachters van Graaf Olaf. Na een hevige confrontatie met Graffers en hordes vogels, waarbij zij voor het eerst gebruik maken van hun ontwikkelde gaven, komen de Vijf uiteindelijk tegenover de Verschrikkelijke Graaf te staan. De Graaf heeft nog een reusachtige verrassing achter de hand. Een strijd op leven en dood ontbrandt.

Uitvoeringen

De eerste druk verscheen in april 2011 in gebonden uitvoering bij uitgeverij Leopold. Later werd er ook een paperback-editie uitgebracht.

In 2012 verscheen het ook als luisterboek, bestaande uit vier cd's waarop Jan Meng in zo'n vijf uur de integrale tekst van het boek voorleest.