Opnames van de serie
De dvd van Raveleijn

Raveleijn is een dramaserie over het gelijknamige verhaal van Raveleijn. De serie werd geproduceerd door Efteling Media in samenwerking met FourOneMedia en bestond uit twaalf afleveringen van 23 minuten die vanaf 26 februari tot 21 mei 2011 wekelijks werden uitgezonden op RTL 4. De serie werd geregisseerd door Anne van der Linden en het scenario kwam van Sander de Regt. De muziek werd uitgevoerd door Het Brabants Orkest.

Koop bij bol.com

De serie werd in mei en juni 2011 uitgezonden door Omroep Brabant en in Vlaanderen uitgezonden door vtmKzoom. In 2013 werden de afleveringen herhaald op RTL 4 in het kader van de vernieuwde parkshow in de Efteling, en in het voorjaar van 2014 herhaald op Omroep Brabant. In de zomer van 2014 verscheen de serie integraal op het YouTube-kanaal van de Efteling.

Afleveringen

Aflevering 1

De vijf kinderen in de auto

Het gezin Woudenberg wordt geïntroduceerd. Ze wonen in de stad, maar de ouders hebben het idee opgevat om te verhuizen naar het platteland: een oude herberg nabij het Limburgse stadje Ravenhorst. Op weg er naartoe denkt moeder een vrouw in het bos te hebben zien staan. In Ravenhorst zijn de dorpsbewoners, waaronder een man met een ooglapje, erg stug. Als ze eenmaal bij de oude herberg zijn zit er een raaf op het dak. De ouders vertellen dat ze hierheen willen verhuizen: moeder kan gaan schilderen en vader wil wijnboer worden. De kinderen zijn niet a priori lyrisch over het plan, behalve de jongste, Joost, die ziet het wel zitten.

Aflevering 2

Joost speelt in het bos, als een mysterieuze stem hem lokt en een raaf hem een plek wijst om te graven. Oudste zoon Thomas is erg chagrijnig, omdat hij de stad mist. Hij wordt vervangen in de band waarin hij speelde. De tweeling Emma en Lisa msn'en met hun vriendinnetje uit de stad, als ze door vader worden weggeroepen: hij heeft hond Spike voor hen gekocht. Het graven van Joost levert een kaart op. Met Maurits gaat hij ermee aan de slag. De vijf gaan met zijn allen en Spike naar het bos, waar Spike kwijtraakt. De rest is Joost kwijt, die vindt in zijn eentje een oude begroeide stadspoort.

Aflevering 3

Graaf Olaf Grafhart

Joost loopt door de poort, een raaf vliegt met hem mee en hij verandert in een ruiter te paard van puberleeftijd. Graaf Olaf Grafhart bespiedt Joost door middel van zijn grijsvalk, door wiens ogen hij kan zien. Zijn vrouw Halina komt binnen en dienstmeid Machteld wordt geïntroduceerd. Halina vindt dat het gebruik van de grijsvalk slecht is voor Olaf. Ze gebruikt een raaf om bericht naar banneling Samuel te sturen: "de eerste ruiter heeft de poort gevonden". Ondertussen in de echte wereld heeft moeder Woudenberg geen inspiratie voor haar kunst en zit het vader niet mee met zijn wijnproductie. Spike is gevonden door de mysterieuze man met ooglap die ze eerder op het dorpsplein zagen. Hij waarschuwt de vier voor de raven. Joost keert weer huiswaarts door de poort.

Aflevering 4

Joost en de rest vinden elkaar weer. 's Avonds wordt Dolfje Weerwolfje voorgelezen. De volgende dag gaat vader naar het dorp, waar hij de man met het ooglapje weer tegenkomt. Die vindt niet dat hij de kinderen angst heeft aangejaagd maar terecht heeft gewaarschuwd. Joost en Maurits gaan in het bos op zoek naar de poort. Een raaf bezoekt Joost 's nachts, en zegt: "we hebben jullie nodig". Joost gaat er middernacht vandoor, de rest in zijn kielzog. Ze komen bij de poort, en er zijn vijf raven. Joost gaat door de poort, de rest blijft achter.

Aflevering 5

We beginnen met een herhaling van het einde van de vorige keer: Joost is weg, de rest gasten staat nog voor de poort. Op de poort verschijnt een tekst: "Raveleijn. Waar raven, ruiters zullen zijn." De andere vier rennen ook door de poort en veranderen ook in volwassen ruiters, elk in een andere kleur. Ze ontmoeten Joost en besluiten de wereld te gaan verkennen. Olaf zag ze met zijn grijsvalk; hij ruziet met zijn adviseur Korda over het beveiligingsniveau. Thomas ziet bij een ven een meisje met een uil. Een mechanisch monster, een graffer, arriveert en bedreigt het meisje. Thomas redt haar door de graffer af te leiden en weg te lokken. Samen met het meisje vervolgen de vijf hun weg en komen bij een palissade. Een meute bestormt ze en neemt ze gevangen.

Aflevering 6

Het meisje, Samira, overtuigt haar vader Samuel, de leider van de bewoners van de palissade, dat de vijf vrijgelaten moeten worden. Samuel vertelt ze over wat vooraf ging aan hun ballingschap. Olaf en Halina hielden van Raveleijn en hun mensen. Adviseur Falco Peregrinus verschijnt op het hof. Hij suggereert dat er een samenspanning is om de macht over te nemen, en er zijn wachters nodig om Raveleijn te beschermen. Peregrinus neemt de plaats in van Samuel als raadsheer, en er komen steeds meer repressieve maatregelen. Alle zestienjarigen krijgen dienstplicht, waaronder Samuels zoon Jarno. Halina vraagt bij Samuel om raad, want ze kent haar man Olaf niet meer terug. Samuel roept Olaf op tot inkeer te komen. Op advies van Peregrinus wordt Samuel echter tot voorbeeld gesteld en zijn ogen worden publiekelijk uitgepikt. Hij en de zijnen ontvluchten de stad. Op gegeven moment verdwijnt Peregrinus weer. Samuel vertelt de vijf ook over een oude voorspelling die zegt dat als Raveleijn wordt onderdrukt, de gravin vijf ruiters kan oproepen die elk met hun eigen kracht de graaf kunnen verslaan. De ruiters zien dit echter toch niet zitten en gaan terug de poort door.

Aflevering 7

Moeder Sophie maakt schilderijen die afbeelden wat de kinderen in Raveleijn hebben gezien. We zien Samuel weer. Zijn hulpje Barend maakt zich zorgen dat de vijf weer weg zijn, maar Samuel weet zeker dat ze zullen terugkeren. Thomas gaat naar een bakker in het dorp. In deze 'Bakker Barends' krijgt hij een visioen van Barend die zijn hulp in roept, en van een aantal raven, die hem doen struikelen. Lachende dorpsbewoners om hem heen. Hij rent terug naar huis en hoort de stem van Halina. Hij besluit dat de vijf teruggaan naar Raveleijn, dezelfde avond nog. Hond Spike komt ditmaal ook mee, maar hij verandert niet van vorm. Graaf Olaf blijft ze monitoren via zijn grijsvalk.

Aflevering 8

De vijf keren terug naar de bannelingen. Samuel herhaalt nog meermaals dat ze moeten samenwerken en hun krachten gebaseerd op de elementen moeten gebruiken. Ze krijgen elk een eigen wapen dat door de bannelingen speciaal voor ze gemaakt is, en testen ze uit. Spion Balthar meldt zich bij Olaf met nieuws over de vijf ruiters. Olaf stuurt Korda en de wachters erop af. In het kamp vindt Thomas een luit en speelt het nummer Haleluja, en heeft een leuk momentje met Samira. De twijfel neemt echter toe. De wachters komen eraan: paniek in het dorp en de vijf krijgen de schuld. Samira houdt echter een overtuigende speech dat ze in opstand moeten komen, en dat de vijf strijders hen juist gaan helpen. De vijf gaan met Samira op pad en worden te paard achtervolgd door wachters. Ze schudden ze af en vervolgen hun weg naar Raveleijn.

Aflevering 9

Samira leidt ze door het bos. Plots verschijnen drie graffers. Thomas ontdekt zijn kracht Vuur en verjaagt ze. Olaf ziet via zijn valk dat ze inderdaad speciale krachten hebben en zal andere maatregelen moeten nemen. Samuel besluit dat ze de vijf niet alleen kunnen laten vechten en verzamelt ook mannen om naar Raveleijn te trekken. Olaf ontslaat Korda, spion Balthar is zijn nieuwe adviseur. Halina communiceert aan Joost dat de graaf ze zal opwachten bij de stadspoort, maar een paar mijl buiten de stad staat een herberg, waar ze veilig zullen zijn. Ze komen er aan. Het blijkt dezelfde herberg waar ze in de 21e eeuw wonen. Herbergier Rombout ontvangt ze. De uil van Samira arriveert: hij bericht dat Samuel en de mannen ook onderweg zijn. Olaf sluit Halina op in een kamer 'voor haar eigen veiligheid'. Samira vertrekt weer. Olaf onthult zijn plannen voor Draconicon aan Balthar. De wachters van Raveleijn arriveren bij de herberg.

Aflevering 10

De vijf verbergen zich op zolder. De wachters komen binnen en ondervragen de herbergier. Joost maakt per ongeluk geluid; de herbergier weet de wachters af te wimpelen met een verhaal over een rat die een emmer omgooit, dat bevestigd wordt door wat lekkend water uit Lisa's wapen. Halina arriveert alsnog, en Olaf ontdekt dat ze weg is. Even terug in het heden ontdekken de ouders dat hun kinderen ontbreken. Olaf heeft een briefje onderschept van Samuel, en confronteert Halina. Hij ketent haar in een kerker onder de Belfort. De ouders lezen het dagboek van Maurits. Moeder laat zien welke schilderijen ze gemaakt heeft. Ze snappen het nog niet echt. De vijf vervolgen hun weg. Lisa ziet een los paard. Het blijkt het paard van Balthar.

Aflevering 11

De ruiters zijn in Raveleijn

Halina zit in de kerker, en ziet daar Olaf. Het blijkt de echte Olaf, die al vijf jaar gevangen gehouden wordt. Falco Peregrinus doet zich al die tijd voor als de graaf. De vijf staan tegenover Balthar. Hij spreidt zijn armen en vanuit zijn mantel komen honderden raven die de vijf aanvallen. Maurits schiet hem neer met zijn kruisboog en de raven verdwijnen. Zijn mantel wordt verbrand en Balthar wordt naar de graaf gestuurd. De ruiters arriveren op het centrale plein van Raveleijn. Ze staan klaar om te vechten maar de wachters wachten af. Er verschijnen graffers. Olaf geeft de vijf de kans zich over te geven. Samuel is er ook. Hij houdt een toespraak om de dorpelingen te overtuigen de kant van de vijf te kiezen. De wapens van de ruiters blijken niet effectief tegen de graffers, maar Maurits ontdekt dat hun knieën het zwakke punt van de mechanische monsters zijn. In een verslagen graffer blijkt Jarno te zitten. De verloren zonen van Raveleijn zijn bestuurders van de graffers. De bewoners van Raveleijn komen in actie en bevrijden ze. Olaf heeft echter nog een tweede truc achter de hand. Draconicon rijst op uit de grond.

Aflevering 12

Draconicon

De ouders zijn nog steeds op zoek, en vinden Spikes penning. In Raveleijn is Draconicon opgerezen uit de grond: een enorme machine met vijf vuurspuwende koppen die door 'Olaf' al zittend op de rug ervan wordt bediend. Samuel en Samira weten zeker dat de vijf het monster kunnen verslaan als ze hun krachten gebruiken. Korda bevrijdt Halina en de originele Olaf. Die arriveren in de arena en maken zich bekend aan de dorpelingen. Elk van de vier oudste ridders probeert een wapen, maar het zet nog geen zoden aan de dijk. Wel onthult het Falco's ware gezicht. Halina tipt dat ze hun krachten moeten bundelen en alleen zo Draconicon kunnen verslaan. Ze moeten niet alleen in zichzelf geloven, maar ook in elkaar. Joost ontdekt wat nu eigenlijk zijn kracht is: aarde. Water en aarde wordt modder: Draconicon zakt weg. De krachten metaal en hout bestrijden Peregrinus. Vuur verslaat uiteindelijk Peregrinus en verandert hem in een slechtvalk. Samuel kan weer zien, Raveleijn is bevrijd.

Er volgt een groot diner om de helden te bedanken. Maurits denkt dat ze naar huis moeten: hun taak zit erop. De ouders zoeken nog, en vinden de poort. Thomas en Samira nemen afscheid. De vijf kijken nog eenmaal achterom. De stad verdwijnt. Ze gaan de poort door, worden weer kinderen en zien hun ouders. Met zijn allen gaan ze het dorp in, en zien weer de man met het ooglapje. Hij is nu vriendelijk. Thomas ontmoet een Samiralookalike. Een raaf vliegt het beeld in. Einde.

Cast

De kostuums werden vervaardigd door Elianne van Dorp

De hoofdrollen (jong / oud):

 • Thomas: Abe Dijkman / Mark Sloof van Toor
 • Maurits: Sol Vinken / Daan Colijn
 • Lisa: Danique ten Boer / Marieke Westenenk
 • Emma: Sabine ten Boer / Kimberley Klaver
 • Joost: Borre Stokdijk / Sebastian Wulff

Belangrijkste bijrollen:

 • Vader Woudenberg: Bart de Vries
 • Moeder Woudenberg: Babette van Veen
 • Samira: Sara Visser
 • Samuel: Hubert Vermin
 • Graaf Olaf Grafhart: Hugo Haenen
 • Gravin Halina: Miryanna van Reeden

Overige bijrollen:

 • Falco Peregrinus: Freerk Bos
 • Corda: Gijs de Lange
 • Balthar: Mike Reus
 • Barend: Dick van den Toorn
 • Herbergier: Felix Jan Kuypers (afl. 9 & 10)
 • Makelaar: Christopher Parren (afl. 1)
 • Man met ooglapje: Huug van Tienhoven

Crew

Locaties

Bart de Boer en Anne van der Linden met de Kinderkast

De serie is grotendeels op locatie opgenomen. Grote delen van de serie spelen zich af in het bos en op de hei. "D'Oude Herberg", waar de familie Woudenberg intrekt en die ook als de Vijf terug in de tijd gaan een rol speelt, is de historische Volmolen van Natuurmonumenten in Epen; de dorpsscènes in het moderne Ravenhorst zijn opgenomen op het Jan van Steffeswertplein in Stevensweert, beide in Zuid-Limburg. De binnenscènes in de burcht van Olaf en Halina zijn opgenomen in slot Loevestein. De laatste twee afleveringen vinden voornamelijk plaats in het decor van de Raveleijnarena waar tegenwoordig de parkshow speelt.

Cinekid-award

De televisieserie is door de publiekjury van Cinekid genomineerd voor de Cinekid Kinderkast in de categorie fictie, en de online game Raveleijn is door een vakjury uit ruim veertig inzendingen genomineerd voor de Cinekid Nieuwe Media Award. Op 20 oktober 2011 won de serie de Kinderkast.

DVD

De serie is sinds de herfst van 2011 ook op dvd te koop. Het gaat om een dubbeldvd: dvd 1 bevat aflevering 1 tot 6, dvd 2 bevat aflevering 7 tot 12. De speelduur is circa 275 minuten.