Efteldingen
Ingang vanaf het Dwarrelplein
Ingang vanaf het Dwarrelplein
Locatie Fantasierijk, in het Huis van de Vijf Zintuigen
Assortiment alles
Thema Pardoes
Ontwerp exterieur Ton van de Ven, interieur Sander de Bruijn (sinds 2007)
Geopend 1995 als De Laatste Graai, 1996 als Efteldingen
Kassa's 8
Souvenirverkoop
Boodschap 73x73.png

Dit gaat over de souvenirwinkel bij de entree. Voor het voormalig personeelsblad, zie Efteldingen (personeelsblad)

Efteldingen is een souvenirwinkel gelegen onder de kap van het Huis van de Vijf Zintuigen. Het is de grootste souvenirwinkel binnen het park, heeft het meest uitgebreide assortiment en is vooral populair rondom openings- en sluitingstijd. De winkel werd in december 2007 gerestyled in een algemeen Pardoes-thema naar ontwerp van Sander de Bruijn. Efteldingen is te bereiken via een tweetal grote schuifdeuren tegenover de toegangspoorten en via een zij-ingang aan de kant van het Dwarrelplein.

Omschrijving

De inrichting van de winkel in 2018

De winkel Efteldingen loopt compleet rond. De inrichting van de winkel staat vol allerlei soorten schappen, uitgevoerd in donker hout met grote krullen en houten knopjes. Bovenop ieder schap is een goudkleurige Efteling-E aangebracht. De losse schappen zijn lage brede kasten die gericht staan naar het midden van de winkel. Aan de muren zijn de schappen opgebouwd als planken.

Inrichting in 2007

In het midden van de winkel staat op een verhoging een standbeeld van Pardoes, die met een Twinkeltoorts omhoog wijst richting een grote twinkel op het plafond dat boven het beeld is aangekleed als blauwe sterrenhemel. Aan beide zijdes naast de schuifdeuren staan grote counters met twee kassa's en daarachter schappen met verschillende kleine producten en souvenirs. Sinds februari 2018 is er een oplaadstation voor mobiele telefoons in de winkel.

Het achterste deel van het pand waarin de winkel gevestigd is bestaat uit magazijnruimte, waardoor de winkel niet geheel rondom etalages heeft. Van 1995 tot 2001 deelde Efteldingen deze met het etablissement de Smaeckmaker, die achter Efteldingen te vinden was. Schuin boven de winkel is de studio van Efteling Kids Radio gevestigd.

Geschiedenis

Neutraal thema

Het interieur van Efteldingen in 1996

Efteldingen werd in 1995 geopend onder de naam 'De Laatste Graai', maar kreeg nog voor de officiële opening in 1996 de meer algemene naam 'Efteldingen,' omdat de naam te negatief zou klinken bij de gasten. De naam 'Efteldingen' werd in december 1995 bedacht door Floortje Keers en Ria Groenendaal, beiden deelnemer aan de prijsvraag voor het bedenken van een nieuwe naam voor 'De Laatste Graai'. Ze wonnen elk een diner voor twee personen in de Efteling.[1]

De Pardoes-animatronic die in de winkel stond werd geproduceerd in de VS door V.P. Productions

De winkel werd geopend in een vrij neutraal thema, met veel witte kasten en palen. De vloer van de winkel was betegeld in tegenstelling tot de houten vloer van nu. Op de plek waar tegenwoordig het Pardoes-beeld te vinden is, was destijds een piramideschap met daar bovenop een grote stoffen Pardoes-pop op een paddenstoel met daaromheen glazen counters vol souvenirs. Deze Pardoes, die voorheen gebruikt werd op beurzen, was een animatronic van het Amerikaanse V.P. Productions, die betrekkelijk eenvoudige bewegingen maakte. Hij draaide zijn hoofd licht heen en weer en wiebelde wat met z'n schoen. Er waren ook grote kasten in de vorm van een dik boek waar ansichtkaarten in werden uitgestald. Buiten, in het overdekte tussenstuk tussen de toegangspoorten van het park en de ingang van de winkel, stond een zelfde boek waar de parkinformatiebrochures in te vinden waren.

Etalages

Vanaf de opening had Efteldingen etalages met ieder een eigen attractiethema, waaronder voor Carnaval Festival, Fata Morgana, Droomvlucht, het Volk van Laaf en het Spookslot. Later kwamen er etalages die het meer algemene souveniraanbod als thema hadden, zoals een etalage vol strandartikelen. In 1998 werd er een etalage omgevormd tot Vogel Rok-thema. Drie jaar later, in juni 2001, werden de etalages vernieuwd. Er kwam o.a. een etalage voor het Sprookjesbos. Aanpassingen aan de etalages vonden ook plaats toen PandaDroom opende en Loeki de Leeuw in Carnaval Festival kwam.

In juli 2016 werden de etalages voorzien van bewegende, tweedimensionale figuren uit de televisieserie Sprookjesboom. Wolf, Heks, Roodkapje, Langnek, Draak, Klein Duimpje, Reus, Fakir en Assepoester geven acte de présence als getekende figuur met elk een eenvoudige, herhalende beweging. Zo strekt Langnek zijn nek, zweeft de Fakir rond en klauwt de Wolf.

Sinds februari 2020 is het aantal kassa's uitgebreid van zes naar acht.

Snoephoek

De "Snoephoek" van Marieke van Doorn in 2003

In 2002 werden de kassa's in het midden van de winkel verplaatst naar drie uithoeken, wat de chaos bij de kassa's op drukke momenten moest tegengaan.[2]Tot aan de restyling in december 2007 bleef de winkel echter over het algemeen vrij neutraal van thematiek. Wel kwam er in 2003 een knalroze "snoephoek", speciaal gericht op de verkoop van verpakte spekkies en ander snoep, als shop-in-shop ontworpen door Marieke van Doorn.


  1. Efteldingen (personeelsblad): 'Prijsvraag!', december 1995
  2. Wonderchat: Nieuwsarchief maart 2002