Parkinformatie (van 1995 t/m 2004 en in 2006 en 2007 gespeld als Park Informatie, informeel Park Informatie Brochure of P.I.B.) is een gratis folder met praktische informatie over de Efteling. De folder was van 1994 tot 2011 jaarlijks gratis verkrijgbaar bij de ingang voor de bezoeker. In de folder vindt men over het algemeen een zeer beknopte beschrijving van attracties, horeca en winkels, een eenvoudige plattegrond, praktische informatie over bijvoorbeeld toiletten, EHBO en pinautomaten en soms een kortingsbon voor een souvenirtje of consumptie. Sinds 2011 is de folder vervangen door de Weg Wijs Pas, die naast dergelijke informatie ook een meer gedetailleerde parkplattegrond heeft.

Inhoud

Sinds 1995 verschijnt de Parkinformatie in een Nederlandse versie en een internationale versie (Frans, Duits en Engels). De brochures bevatten steeds een uittreksel uit het parkreglement en nuttige wenken die het bezoek aan het park prettiger kunnen maken. Sinds 1999 geeft de Efteling verschillende brochures per jaargetijde af.

Plattegrondje

In de beginjaren werd er een plattegrondje in de brochure afgedrukt. Van 1994 tot 1998 werd daarvoor een erg schetsmatige plattegrond gebruikt die het onrechtlijnige park weergaf als een logisch gestructureerd geheel van paden en pleinen. In 1999 en tijdens de eerste Winter Efteling werd de plattegrond uit de parkfolder van dat jaar gebruikt, een artistieke impressie van de Efteling. In 2000 en 2001 werd een plattegrond gebruikt die veruit superieur is aan de plattegrond van Henny Knoet; compleet op schaal met alle paden, wegen en pleinen en voor het eerst met een correct grondplan van het Sprookjesbos en het Lavenlaar. Vanaf 2002 werden er geen plattegrondjes meer in de Parkinformatie afgedrukt.

Horeca- en winkeloverzicht

Het grootste deel van de brochure bestond in de eerste jaren uit een overzicht van alle horeca en souvenirwinkeltjes in het park. Per rijk werd overzichtelijk weergegeven waar een horecapunt of winkel te vinden is en wat er zoal verkocht wordt. Sinds 2002 verdwenen deze overzichten uit de brochure, maar sinds 2011 is een dergelijke lijst te vinden op de Weg Wijs Pas.

De oude parkinformatiebrochures bieden hierdoor een mooie weergave van verdwenen horeca en winkels in het park. Zo zijn in de allereerste Parkinformatie verdwenen winkeltjes terug te vinden als 't Poortje (aan de oude Ingang West), Pepijn (aan de Sint Nicolaasplaets) en In de Bonte Harlekyn (op het Anton Pieckplein).

Entertainmentkalender

Van 1994 tot en met 1997 stond de entertainmentkalender afgedrukt in de folder, in 1998 was die verkrijgbaar op een afzonderlijk leaflet en vanaf 1999 werd hij weer in de parkinformatiefolder afgedrukt. 1999 was het eerste jaar dat er trouwens meer dan één parkinformatiefolder was; er verschenen drie verschillende, voor het voorseizoen, het hoofdseizoen en het naseizoen, met telkens een aangepaste entertainmentkalender. In 2000 en 2001 zijn er twee verschillende, één voor het voor- en naseizoen en één voor de Zeven Mijls Zomer. Vanaf 2002 komen er vier versies per jaar uit en bestaat de Parkinformatie hoofdzakelijk nog uit de entertainmentkalender.

In 2008 wordt de folder verkleind van A5-formaat naar een uitklapbaar muizentrapje van 10x10 cm. Op de folder staat dan Programma en herbergt nog altijd voornamelijk het entertainment. In 2009 komt een soortgelijk exemplaar met de naam Entertainment Programma. In het laatste jaar dat de folder wordt uitgegeven is het format aangepast naar 105x147 mm en staat de naam Parkinformatie weer op de cover. De flyer is uitbreid tot een boekje waarin naast de entertainmentkalender o.a. ook fotocollages en een horecaoverzicht staan afgedrukt.

Overzicht van alle brochures