Ingang Kleine Boodschap

Kleine Boodschap is het toiletgebouw direct achter de Kleine Boodschap Kabouter in het Sprookjesbos. Deze kabouter verwijst mensen in kleine nood door naar dit gebouw waar ruimschoots mogelijkheden zijn om de nood te lenigen.

De voorzijde wordt gevormd door een bakstenen muur, met naast de deur een waterplaats in de vorm van een leeuwenkop. In de beginjaren vond je nadat je door het poortje in de muur liep weer buitenlucht: hier stonden de wc's met hun rug tegen de muur, maar was er verder geen sprake van een gebouwtje. In later jaren is om de bestaande wc's een gebouwtje gemaakt met onder andere urinoirs en hokje voor de toiletjuffrouw. Voor de Sprookjesbosbezoeker veranderde deze ingreep niets in het aanzicht, omdat vanuit het Sprookjesbos nog altijd alleen de muur zichtbaar is. De achterzijde van het gebouwtje is wel goed zichtbaar, maar alleen vanuit de stoomtrein.

Kleine Boodschap in 2001

Eenmaal binnen zijn links de herenwc's, rechtdoor de ruimte voor de toiletjuffrouw en aan rechterzijde het damesgedeelte. De individuele wc's zijn gescheiden door bakstenen muren en voorzien van grote massief houten boogdeuren met meegevormde scharnieren. De meest rechter wc heeft een open raampje naar buiten met zicht op de spoorlijn.

De herenwc's bestaan uit 4 hokjes en 7 urinoirs. De dames hebben 8 hokjes. Hiermee is de capaciteit ruimschoots voldoende voor het doorgaans niet al te drukke Sprookjesbos.[1]

Al aanwezig bij de opening van het Sprookjesbos in 1952 mag Kleine Boodschap zich met recht de oudste toiletgroep van het park noemen. Het uiterlijk onderging in 2024 een kleine wijziging: als onderdeel van een project om de toiletten in de Efteling beter vindbaar te maken, verscheen er een groot bord "Toiletten" boven de deur, en verdween de pijl met dat woord die tot die tijd op de muur bevestigd was.