Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over de oude kleuterspeeltuin naast het Anton Pieckplein. Voor de huidige speeltuin naast het Café-Restaurant, zie Kleuterhof (1994).

Kleuters in de Kleuterhof

De Kleuterhof was een speeltuin voor kinderen tot acht jaar die van 1960 tot 1990 te vinden was op ongeveer de plek waar tegenwoordig de Vlindermolen staat. De speelplaats was met groen afgesloten van de naastgelegen grote Speeltuin en het Kinderspoor en omvatte onder andere een groot kinderzwembad, een zandbak, volière en enkele speeltoestellen als wippen, schommels en klimrekken.

Het meest beeldbepalende onderdeel van de Kleuterhof was het grote Kinderbad. Het pierenbad was voorzien van een witstenen beeld van een knielende olifant die met zijn slurf water in het bad spuit.

Na verloop van tijd wordt de Kleuterhof steeds meer in aanbod teruggebracht. De volière en de zandbak verdwijnen, en de bouw van het Volk van Laaf in 1990 betekent de nekslag voor de Kleuterhof. Draaimolens moeten worden verplaatst en vinden een nieuwe plek op het terrein van de Kleuterhof. Het zwembad met de olifant blijft behouden, maar wordt verplaatst en drastisch verkleind. In 1994 opent ter vervanging een nieuwe Kleuterhof, vlakbij het Café-Restaurant. Het pierenbad als laatst overgebleven onderdeel moet in 2003 het veld ruimen voor het vernieuwde Anton Pieckplein.