Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over het eerste album onder deze naam, voor het eerst verschenen in 2012. Voor het album uit 2018 zie Betoverende Efteling Melodieën (2018).

Betoverende Efteling Melodieën
Bem.jpg
attractiemuziek van de Efteling
Uitgebracht november 2012 (update 2016)
Genre parksoundtrack
Duur 1:57:18
Label Efteling Media
Muziekalbums

Betoverende Efteling Melodieën is een dubbelalbum uitgebracht in november 2012 en de opvolger van Wonderlijke Efteling Muziek. Het album is uitgebracht op cd, als download en via streaming te beluisteren en bevat een gevarieerde collectie aan muziek uit het park.

Nooit eerder uitgebrachte tracks zijn o.a. de Nieuwe Kleren van de Keizer, de nieuwe muziek van de Pardoes Promenade en een nieuwe mix van Carnaval Festival. Het dubbelalbum heeft een speeltijd van bijna 2 uur en was in de winkeltjes van het park te koop voor € 17,99. Op iTunes is het album te koop voor € 15,99. Het is tevens te beluisteren via streamingdiensten als Spotify en Apple Music.

Op de hoes is een muzikale paddenstoel afgebeeld met een enkel Pieck-muisje op een achtergrond van gebroken wit. De belettering en paddenstoel op de voorkant van de hoes heeft een glanslaag. Het dubbelalbum zit in een kartonnen slipcase, waar een uitklapbare plastic houder voor de cd's zelf in zit. De muziekdragers hebben een opdruk van een paddenstoel van boven gezien.

De eerste cd heeft een speelduur van ruim 62 minuten en bevat opvallend veel attractiesoundtracks en lange klassieke nummers. De muziek van Droomvlucht, Fata Morgana, de Magische Klok en de Zes Dienaren is er onder andere op te horen, maar ook de complete soundtrack van de PandaDroom-film, die hier voor het eerst op cd verschijnt. De tweede cd duurt 55 minuten en laat vooral meer horen van de kleinere attracties en sprookjes. Tevens worden hier de muziekjes vergezeld van geluidsfragmenten uit het Sprookjesbos en elders. Veel tracks zijn geremasterd, met meer echo en een hardere bass dan op voorgaande uitgaven.

CD1

Het album begint met Droomvlucht, dezelfde eerste vijf nummers als op De Mooiste Efteling Melodieën. Het Zompenwoud staat zodoende nog steeds op de verkeerde plek in de tracklist. De Magische Klok betreft de muziek zonder het verhaal. Vervolgens vier tracks van Fata Morgana, maar als opvallende afwezige ontbreekt de Marketplace. Ook het nieuwe arrangement van het haremthema, zoals dat te horen is bij de band in de troonzaal, ontbreekt helaas.

Een nieuwe track is de complete muziek van de hoofdshow van PandaDroom anno 2012. De muziek is nieuw gemixt voor stereo, in de attractie wordt Dolby Surround gebruikt. Track 12 betreft de muziek zonder het verhaal van de Zes Dienaren (voor het eerst zonder fouten, op de laatste versie van Wonderlijke Efteling Muziek was weliswaar de juiste muziek bij het sprookje geplaatst, maar werd het dubbel gedraaid). Vogel Rok en het Spookslot zijn gelijk aan de versies op eerdere albums, in het geval van het Spookslot dus een fragment van de Danse Macabre, maar niet zoals de hoofdshow van de attractie geknipt is. Track 15 en 16 stonden al eerder op de Raveleijn-soundtrack, gevolgd door de muziek van Joris en de Draak zoals die ook op de laatste versie van Wonderlijke Efteling Muziek was te vinden.

In tegenstelling tot de versie van de Gondoletta op Wonderlijke Efteling Muziek is track 18 niet de complete Allegro Brillante, maar, net als op de eerste Efteling-muziekcollectie uit 1987, slechts een fragment van 2 en een halve minuut. Klein verschil is de missende fade-out. Na de laatste noot klinkt er hier stilte en begint de volgende track. Assepoester en Villa Volta zijn hetzelfde als versies op vorige cd's. In het geval van Villa Volta gaat het dus om "Hugo's huiskamer".

Tracklist

Betoverende Efteling Melodieën CD1
Nr. TitelSchrijver(s) Duur
1. "Droomvlucht" (Kastelenrijk)Ruud Bos 2:07
2. "Droomvlucht" (Wonderwoud)Ruud Bos 2:34
3. "Droomvlucht" (Zompenwoud)Ruud Bos 2:14
4. "Droomvlucht" (Elfentuin)Ruud Bos 3:03
5. "Droomvlucht" (Hemelburchten)Ruud Bos 2:28
6. "De Magische Klok" (By the sleepy lagoon)Eric Coates 4:03
7. "Fata Morgana" (The harbour)Ruud Bos 4:22
8. "Fata Morgana" (Eastern jails)Ruud Bos 2:26
9. "Fata Morgana" (Harem)Ruud Bos 2:41
10. "Fata Morgana" (Jungle)Ruud Bos 2:12
11. "PandaDroom"  René Merkelbach 10:00
12. "De Zes Dienaren" (In the Moonlight)Albert William Ketèlbey 4:03
13. "Vogel Rok"  Efteling 1:35
14. "Spookslot" (Danse Macabre)Camille Saint Saëns 4:08
15. "Raveleijn" (Entree ruiters)René Merkelbach 1:52
16. "Raveleijn" (Helden)René Merkelbach 2:26
17. "Joris en de Draak"  René Merkelbach 2:24
18. "Gondoletta" (Allegro Brillante)François Adrien Boïeldieu 2:23
19. "Assepoester"  René Merkelbach 2:29
20. "Villa Volta"  Ruud Bos 2:47
1:02:17

CD2

De tweede CD begint met "Kleine Boodschap" om vervolgens over te gaan naar een compleet nieuwe mix voor Carnaval Festival: de langste (meer dan 5 minuten) en meest uitgebreide (van alle thema's en zelfs geluidseffecten komt wel iets langs) tot op heden. De track is gemaakt als een soort onride, we horen alle arrangementen en effecten in volgorde van de rit. De track eindigt met de heks van Hans en Grietje: "Knibbel knabbel knuisje..."

Hierna volgen tracks van Laafhuisjes, het Menuet in G majeur, de Klompendans van de Rode Schoentjes en het Diorama. Dit zijn allemaal de tracks die ook op eerdere cd's te vinden waren - en dus voor het Menuet en de Klompendans niet de versies die in het park te horen zijn. De tracks worden onderbroken en afgewisseld met geluiden van Speeltuin Gijs, een zin uit Raponsje, de lach van de Oosterse Geest uit het Spookslot, "kikkirikeer…" uit de put van Vrouw Holle, Ezeltje Strek Je en de herauten van de Magische Klok.

De tracks van De Vliegende Fakir, de Koekoekswals en Zwaan Kleef Aan waren niet te vinden op de vorige cd maar zijn nu weer teruggekeerd. De laatste ook weer niet in de parkversie. Dit blok sluit af met Geeuwende Gijs, Monsieur Cannibale en de Indische Waterlelies. Ze zijn hetzelfde als op eerdere cd's.

Hierna komt de complete track van de Piraña, acht en een halve minuut, nieuw op dit album. Daarna "In This Together" van PandaDroom die al eerder verscheen, gevolgd door een nieuwe track: een mix van de nieuwe versie van de Pardoes Promenade-muziek van René Merkelbach. Van de Vliegende Hollander zijn nu drie tracks opgenomen die eerder verschenen op de cd bij het boek Hoe een sage tot leven kwam..., in drie varianten van het hoofdthema.

Opmerkelijk is het nummer Sprookjes van Klaas Vaak, de leader van de zandsprookjestelevisieserie. De eerste Eftelingmuziek op een park-cd die niet uit het park komt. Het album sluit af met de muziek van het nieuwste sprookje in het Sprookjesbos: De Nieuwe Kleren van de Keizer. In de laatste seconden horen we Wieteke zeggen, geknipt uit het verhaal van Roodkapje: "En ze leefden nog lang en gelukkig."

Tracklist

Betoverende Efteling Melodieën CD2
Nr. TitelSchrijver(s) Duur
1. "Carnaval Festival"  Toon Hermans / Ruud Bos 5:20
2. "Het Volk van Laaf" (Lariekoekhuys - Lals Brouwhuys)Peter van Ostade / Cees van Berkel 2:19
3. "Paddenstoelen" (Menuet in G)Johann Sebastian Bach ⚠️ 1:32
4. "De Rode Schoentjes" (Klompendans)Jan van Oort 2:13
5. "Diorama" (Speeldoosjes)Efteling 2:17
6. "De Vliegende Fakir" (Sanai Gath (Raga Kaphi))Traditioneel 1:06
7. "Draaimolen" (Le petit chapeau rouge - Koekoekswals)Traditioneel / Emanuel Jonasson 4:32
8. "Zwaan Kleef Aan"  Efteling 1:52
9. "Monsieur Cannibale" (Monsieur Cannibale)Gérard Gustin 3:23
10. "De Indische Waterlelies" (Afrikaan Beat)Bert Kaempfert 2:29
11. "Piraña"  René Merkelbach 8:23
12. "PandaDroom" (In this together)John Ewbank / Chandler's Ford Music 4:05
13. "Pardoes Promenade"  René Merkelbach 5:23
14. "De Vliegende Hollander" (Voorplein)René Merkelbach 1:12
15. "De Vliegende Hollander" (Opstaphaven)René Merkelbach 3:48
16. "De Vliegende Hollander" (Behouden terugvaart)René Merkelbach 0:46
17. "Klaas Vaak" (Sprookjes van Klaas Vaak)René Merkelbach 3:23
18. "De Nieuwe Kleren van de Keizer"  Johann Sebastian Bach / Marco Kuypers 1:15
55:01

Versies en beschikbaarheid

Op 29 januari 2013 kwam het album beschikbaar op iTunes. In 2013 werd tevens een versie uitgebracht met een andere hoes en met een enkele disc met de tracks van CD 2. De hoes heeft een blauwe kleur en een paddenstoel met sneeuw. Deze versie is nooit verkocht in de winkel en is waarschijnlijk als relatiegeschenk bedoeld.

In 2016 werd een nieuwe versie van het dubbelalbum uitgebracht waarbij de laatste tracks van de tweede disc waren aangepast. De track "Klaas Vaak" is verwijderd, "De Nieuwe Kleren van de Keizer" verplaatst naar 17 en track 18 is "Kompels Gezocht" van Baron 1898. Dit is de versie die tot 2018 in de Efteling verkrijgbaar was, maar op iTunes en streamingdiensten vind je nog de versie uit 2012.

In juli 2021 werd het door de Efteling verkopen verboden (ook via streamingdiensten) vanwege niet-betaalde rechten op het nummer Monsieur Cannibale.