De oorspronkelijke arrenslee

Ga mee met de arrenslee is de officiële naam voor de "arrenslee" die tijdens de Winter Efteling door het park rijdt.

Al sinds de eerste Winter Efteling is de slee onderdeel van de winterse aankleding. Omdat er natuurlijk lang niet altijd sneeuw ligt, is de slee feitelijk een koets op vier wielen, die door een span van twee paarden voortgetrokken wordt. Het is een sierlijk vormgegeven witte slede, met een zitgedeelte met twee tegenover elkaar geplaatste banken bekleed met blauw fluweel. Het mennen geschiedt door de koetsier, gezeten op de bok en gekleed in een lange mantel en een steek op zijn hoofd. Riemen met belletjes zijn over de paarden gehangen, zodat ze bij het lopen voor een extra geluidseffect zorgen.

Valérie vVtD in haar slede

Vaak is er ook een vorm van entertainment aan gekoppeld. Zo was er in de eerste jaren een hofdame of lakei die bezoekers uitverkoos voor een ererondje. Van ’02-‘03 tot ’05-‘06 werd hij vergezeld door de ‘VriesMarkies’ en in ’05-‘06 en ’06-‘07 door Valérie van Vriezen-tot-Dooien, die beiden ook bezoekers uitnodigden voor een rondje.

Arrensee sinds 2014

Sinds ’14-‘15 is hij in gebruik door De Vuurprins en Sneeuwprinses. Hiervoor werd het oorspronkelijke baldakijn boven de koets vervangen door een van sierlijke krullen voorzien dak, met gouden Efteling-e's erop aangebracht en gedragen door getordeerde steunen; de groene kerstguirlandes zijn nu wit en de koetsier verruilde zijn pak met cape en bontmuts voor een meer lakei-achtige outfit passend bij het koninklijk paar.

De slee en paarden worden verzorgd door Koetserij Haasnoot uit Kerkdriel.

Zie ook

  • Tijdens (zomer)seizoen 2007 reed de Efteling Theater Tram, een door paarden getrokken omnibus om gasten naar de parkshow Tika is Jarig te brengen.
  • In december 2011 verscheen in de PinParade in de Winter Efteling-serie een pin met een silhouet van een arrenslee.