Het spel met de objecten

De 30 Sprookjes uit het Efteling Sprookjesbos is een tentoonstelling in het Efteling Museum ter gelegenheid van de (aanstaande) opening van het dertigste sprookje in het Sprookjesbos: De Zes Zwanen. De expositie werd geopend op 7 juli 2019 en bestaat uit een interactief spel met attributen van elk van de 29 sprookjes die op dat moment in het bos aanwezig waren, plus de Zes Zwanen dat tijdens de loopduur van de tentoonstelling geopend werd.

Inrichting

De drie sprookjesboeken

De ruimte is in zijn geheel beplakt met fotobehang en -vloer die de bezoeker in een (Sprookjes)bos moet plaatsen. Aan de rechter zijwand hangen dertig objecten elk in een eigen glazen kistje aan de muur. In het midden staat een grote plattegrond met knoppen op een console, tegen de muur hangt een beeldscherm en wordt de Sprookjessprokkelaar geprojecteerd.

Maquette De Zes Zwanen

Op de kop van de ruimte staat een vitrine met een maquette van het kasteeltje van de Zes Zwanen, met daaronder enkele ontwerptekeningen; zowel het idee van Anton Pieck, als tekeningen van Sander de Bruijn en een constructietekening van Ronald Donkers.

Langs de linker wand staan drie kleinere vitrines met daarin de, op het moment van opening, twee meest recente sprookjesboeken Sprookjesboek van de Efteling en Meer Sprookjes van de Efteling. Boven deze twee is hun inhoudsopgave op de muur aangebracht. In de derde staat een dummy van En ze leven nog lang en gelukkig, het sprookjesboek dat drie maanden na opening van de tentoonstelling werd uitgebracht. Overigens werd deze presentatie na het verschijnen van het derde boek niet aangepast.

In de vaste vitrinekast rechts naast de ingang is een allegaartje aan objecten gerelateerd aan sprookjes uitgestald, waaronder een maquette van het interieur van De Chinese Nachtegaal.

Interactief spel

De vitrines, links
De vitrines, rechts

Voor het eerst is er een interactief spel aanwezig in een tentoonstelling in het Efteling Museum. Dit om de expositie interessanter te maken voor de jongere doelgroepen. Elk van de glazen vitrinekistjes aan de wand bevat een boek met blanco pagina's, en erop of ervoor een object dat een bepaald sprookje representeert. De objecten hebben een zeer uiteenlopende herkomst; van oude onderdelen van het park naar objecten uit het Sprookjeskabinet tot aan merchandise, die door de Efteling zijn opgediept uit allerhande archieven en opslagplaatsen.

Blik op de ruimte

Wanneer het lampje in één van de glazen kistjes oplicht, moet de speler het bijbehorende sprookje vinden door op een grote plattegrond van het Sprookjesbos op de juiste plek een knop in te drukken. De knoppen hebben elk ook weer een voor dat sprookje relevant picogram. Na het drukken op de knop meldt een projectie van de Sprookjessprokkelaar of het antwoord juist is. Zo ja, dan speelt er een korte video af op het verticaal geplaatste beeldscherm boven de plattegrond. Aan de hand van een zestal tekeningen en foto's, verdeeld over drie 'omslaande bladzijden', en een begeleidend audiofragment worden details van de geschiedenis van dat sprookje voorgesteld. Sommige van deze details waren nog niet eerder getoond of te horen.

De gerepresenteerde sprookjes en de corresponderende inhoud van hun vitrines:

 1. Doornroosje: bebloede spoel op kussen uit het Sprookjeskabinet
 2. Het Kabouterdorp: miniatuur Grote Kabouterhuis van Luville
 3. De Zes Dienaren: Heuvelbuik
 4. Roodkapje: mandje met fruit, koek en wijn
 5. Pinokkio: pop van Pinokkio en houtkrullen
 6. De Rode Schoentjes: twee rode schoentjes zoals in het Sprookjesbos
 7. Trollenkoning: zijn staf en afbeeldingen van de dierenriem
 8. Het Stoute Prinsesje: paarse staartveren
 9. Raponsje: een lange vlecht
 10. De Kleine Zeemeermin: vis en schelpen
 11. Draak Lichtgeraakt: gevulde schatkist
 12. De Wolf en de Zeven Geitjes: Efteling Ganzenbord en Pieckmuisje
 13. Hans en Grietje: koekjes en krakelingen
 14. Vrouw Holle: kussen zoals in het Sprookjesbos met nepsneeuw
 15. Kleine Boodschap: oud souvenirbeeldje dezes
 16. Tafeltje dek je, ezeltje strek je, knuppel uit de zak: Efteling Dukaten
 17. Sneeuwwitje: giftige appel met hap eruit
 18. Het Bruidskleed van Genoveva: zakje duivenvoer en de inhoud ervan
 19. De Zes Zwanen: schaalmodel van een zwaan
 20. Assepoester: glazen muiltje op fluwelen kussen
 21. De Kikkerkoning: gouden bal zoals gebruikt door Anura
 22. De Magische Klok: oude herautentrompet van voor 2012
 23. De Indische Waterlelies: beeldje Waterlelie van Intratuin
 24. Klein Duimpje: beeldje KD met zevenmijlslaarzen
 25. Repelsteeltje: mandje met goudspinsel
 26. Het Meisje met de Zwavelstokjes: zwavelstokjes en sneeuw
 27. De Nieuwe Kleren van de Keizer: de kleerhanger die tot 2017 in het Efteling Museum hing
 28. Sprookjesboom: afbeelding van Sprookjesboom achter enkele bladeren
 29. De Vliegende Fakir: rode en gele tulp
 30. De Chinese Nachtegaal: opwindbare gouden nachtegaal