Dukaat uit 1974 met Ezeltje Strek-je

Een Efteling Dukaat is een plastic munt met een 'goudlaagje' die bij inworp van 50 cent uit het achterwerk van Ezeltje Strek Je komt. De dukaten worden geproduceerd door Egmond Plastic BV uit Alkmaar.

Suggestie van Anton Pieck voor acht dukaten: de heks en de Ganzenhoedster missen hier nog en voor de Fakir is uiteindelijk een ander ontwerp gekozen

Het poepen van de ezel werd bedacht door Peter Reijnders. Oorspronkelijk waren de munten van chocolade. Sinds begin jaren zeventig zijn de dukaten van plastic en dragen ze verschillende sprookjesachtige afbeeldingen in reliëf naar ontwerp van Anton Pieck. Er zijn tien verschillende Efteling Dukaten te krijgen. Op de achterkant van elke dukaat staat het wapenschild van de Efteling. Op de voorzijde staat aan de bovenkant "Efteling Dukaat" en in het midden staat een afbeelding van de Papegaai, Roodkapje, een vliegende heks op een bezemsteel, de Vliegende Fakir, Klein Duimpje, Kleine Boodschap, het kasteel van Doornroosje, het Ganzenhoedstertje, een elfje uit de Indische Waterlelies of van Ezeltje Strek Je zelf.

Tot in 2000 stond op de dukaat ook het jaartal van uitgifte, maar sinds het seizoen 2001 is dit niet langer het geval. In 2002 kwamen er oude munten met jaartal, bij wijze van nostalgie maar waarschijnlijk om van overgebleven partijen af te komen, uit de ezel. In het jubileumjaar kwamen ook voor korte tijd speciale munten met Pardoes uit de ezel. In 2012 werd voor het jubileum de gehele serie van tien munten aan de muntzijde voorzien van een opdruk waarin het getal 60 centraal tussen vele krullen staat.

De dukaten worden in de Efteling op diverse plekken als decoratie gebruikt; de schatkist van Draak Lichtgeraakt zit er vol mee, evenals de schatkamer van de Djinn in Fata Morgana. Ook liggen ze in de smokkelgang van De Vliegende Hollander en in de Rabokluis. In 2015 worden enkele dukaten gebruikt als rekwisieten in de musical Pinokkio in het Efteling Theater. Ze doen daarin dienst als "gouden dukaten" waarmee Pinokkio wordt gekocht door de marionettenmeester.

Externe links