Het plein gezien vanuit de Pagode

Hartenhof is de naam van het plein dat voor Symbolica ligt, aan het uiteinde van de Pardoes Promenade.

Vanaf het plein kun je de attractie betreden, of rechtsaf een pad richting het Anderrijk volgen, en linksaf een pad richting het Marerijk. Deze toegangswegen kunnen afgesloten worden met hekken, om zo bezoekers in de ochtend al het plein te kunnen laten betreden voor het park geopend is. Ook bij het Hartenhof hoort een rond pleintje naast het Marerijk-pad met enkele bankjes om op te zitten en horecapunt De Smaeckmaker.

Parelfontein

Nabij de ingang van de attractie staat een fontein bestaande uit een grote bak met daarboven vier verdiepingen en helemaal bovenop een grote parel, de dansende parel. Het dansen was een mooie verwoording voor een abrupte op- en neergaande beweging. Het ging al snel defect en is daarna maar zelden gerepareerd. De pomp van de fontein bleek ook vaak last te hebben van defecten waardoor in december 2019 werd besloten de fontein om te bouwen tot plantenbak, en zo deed deze ook dienst tijdens de Winter Efteling 2019-2020; echter, na de coronasluiting van 2020 was het waterwerk weer teruggekeerd. Voor de Winter Efteling 2022-2023 werd de fontein echter opnieuw beplant, wellicht voortaan als vaste wintervariant.

Hartenhofplein met horecapunt De Smaeckmaker

Het plein ontstond door de bouw van Symbolica. Hiervoor moest het immense maar lege plein Brink wijken en het huidige Hartenhof-plein is het kleine restant hiervan. Het opende in 2017 gelijk met de attractie. De naam is een verwijzing naar het Hartenhof, het paleis van koning Pardulfus op de planeet Symbolica. Ook was Hartenhof een eerdere naam van de attractie die nu aan het plein staat, toen deze zich nog in een vroeg ontwikkelstadium bevond.