De Twinkel in 1997

Efteling Twinkel is een voormalige Eftelingwinkel die gevestigd was op de derde etage van Vroom & Dreesmann (V&D) in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne. De winkel werd geopend op 26 maart 1997 als pilot.[1] Doel van Twinkel was om bezoekers die verder van de Efteling woonden, toch kennis te laten maken met het park en haar producten.

Men kon er terecht voor informatie over de Efteling, entreekaarten voor het park, boekingen voor het Efteling Hotel, reserveringen voor het Efteling Golfpark en artikelen als souvenirs van Pardoes, Langnek, videobanden, golfballen en Laven uit het assortiment van Laaf Products.

Uiterlijk

Wegwijzer

De winkel van 70 m² was in zijn geheel gethematiseerd met veel afgebrokkelde bogen, gestucte muren, een kopie van het Ballonnenvrouwtje, een Droomvlucht-elfje, een pratende boom en een heuse Kabouterboom met een kopie van de Muziekkabouter. Alle thematisering zou later terechtkomen op de zolder van het V&D-complex en een deel zou terugkeren naar de Efteling.

Geschiedenis

De winkel was opgezet door verschillende werkgroepen en moest op korte termijn openen. Daarom was er geen tijd om veel ontwerpen te maken. Na een aantal brainstormsessies ontstond er een maquette. Zonder aanvullende tekeningen zette een ploeg timmermannen de maquette in elkaar. Vervolgens verzorgde de eigen afdeling Decoratie & Vormgeving van de Efteling de afwerking.[2]

Einde

Logo

Uit onderzoek van V&D bleek dat bij de Efteling Twinkel andere producten goed verkochten dan in de Efteling zelf. Daarnaast kwam naar voren dat een bezoek aan de winkel winkelend publiek enthousiast maakte voor een bezoek aan de Efteling. Na de proef onderzocht de Efteling meer opties om producten buiten de parkgrenzen te verkopen. Er zijn nog enige tijd plannen geweest voor mobiele Efteling Twinkels, die relatief eenvoudig verplaatst konden worden.[3] Er waren zelfs plannen voor Twinkels in Duitsland. Nadat de proef in Utrecht op 7 september 1998 afliep, verdween de winkel daar echter definitief.

Nieuwe poging

In 2012 dacht de Efteling er serieus over na om het Twinkel-concept nieuw leven in te blazen.[4] In maart 2013 opende vervolgens de tijdelijke Efteling Shop in winkelcentrum De Barones in Breda. Later volgenden andere tijdelijke locaties. In tegenstelling tot de Twinkel is de Efteling Shop echter niet alleen een afdeling, maar een hele winkel. Bovendien blijft de winkel steeds maar kort geopend.

  1. Gniletfe: De Efteling in jaartallen, persmap 1997
  2. Efteldingen: Utrecht Efteling Twinkel, mei/juni 1997
  3. Efteldingen: Efteling Twinkel sluit zijn deuren (9e jaargang, september 1998)
  4. Zijn we d'r al?: pag. 122