Lavelhuys
Lavelhuys2013.jpg
Functie Huis van Lorrenloet
Monorail dwars erdoorheen
Laven 1
Lavelhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Lavelhuys is gelegen in het Lavenlaar nabij Lijn's Zweefhuys. Het is de woning van Lorrenloet, verzamelaar van brocante.

Op een Laaf Products-plattegrond staat het volgende te lezen:

Lorrenloet is een zuinige Laaf die niets weg kan gooien.

Zoek je iets om te hergebruiken of om mee te knutselen?

Bij Lorrenloet vind je vast wel iets van je gading!

Het huys

Het huis is binnen het dorp tamelijk robuust en hoog te noemen. Het bestaat uit twee torentjes, elk met een rieten dak, waartussen een dik buikvormig gedeelte geklemd zit, dat ook geheel met riet bekleed is. Op dit gedeelte staat weer een torentje, bekleed met leistenen. Alle drie de torens zijn afgetopt met een laafs puntje.

Dwars door het buikvormig gedeelte loopt de monorail. Wellicht verwijst de naam Lavelhuis naar de navel waar je je doorheen boort tijdens je rit op het slakkenspoor; op de ontwerptekeningen werd dit gebouwtje nog het Buykhuys genoemd. Het huis ligt aan één zijde aan een zijarm van het Lavenlaak, waar het water min of meer stilstaat. In dit rustige vennetje liggen stapstenen.

Tijdens de zomer van 2013 werd een groot deel van de dakbedekking vervangen.

Lorrenloet

Laaf Lorrenloet

Alhoewel het huisje op de begane grond een kleine, groengelakte deur heeft, is deze afgesloten en is het voor bezoekers te voet niet toegankelijk. Wel kunnen zij zich vermaken op de stapstenen die om het huisje heen liggen. Berijders van de monorail echter, gaan dwars door het huisje heen en kunnen hier een blik naar binnen werpen.

Ze zien hier Lorrenloet, wiens motto is: 'wij gooien nooit iets weg'. Hij begroet de snelle passanten, balancerend te midden van al zijn verzamelde tweedehands spullen. Ook aan de overgelegen zijde vind je kisten met verzameld materiaal. Lorrenloet is samen met de Laaf in het controlehokje in het Slakkenhuys de enige Laaf die je alleen kunt zien als je in de monorail zit.

Tekeningen

Galerij