Spiegeltje, spiegeltje...
Voorgevel Spiegeltje, spiegeltje...
Efteling Kostuumatelier
Locatie Anton Pieckplein
Assortiment verkleedkleding
Thema kledingatelier
Ontwerp Ton van de Ven (exterieur), Jeroen Verheij (interieur)
Geopend 14 dec 2019
Kassa's 1
Opvolger van Loetiek
Souvenirverkoop

Spiegeltje, spiegeltje... is een kledingwinkel aan het Anton Pieckplein, sinds 2019 gevestigd in een Laafs gebouwtje dat tot dat jaar de Loetiek was.

Het heeft als ondertitel Efteling Kostuumatelier - niet te verwarren met het daadwerkelijke kostuumatelier - en verkoopt verkleedkleding voor kinderen. Ook kun je je er laten schminken en vind je hier de Magische Spiegel, waarmee je kleding kunt passen zonder die daadwerkelijk aan te trekken.

De winkel

Spiegeltje, spiegeltje... is gevestigd in een laag achthoekig gebouwtje op het Anton Pieckplein met een klokgevel aan de westzijde met daarin de entree. De buitenzijde met zijn beige gevels sluit nog steeds aan bij het naastgelegen themagebied van het Volk van Laaf; het centrale hoge laafse dakornament het winkeltje nog mee (her)opende werd eind 2021 verwijderd. Rondom zijn er etalages waarin het assortiment van verkleedkleding getoond wordt. Aan de achterzijde vinden we hier ook een prikbord met daarop reproducties van diverse historische kledingontwerptekeningen voor het park en entertainment, door onder anderen Anton Pieck en Ton van de Ven.

Links en rechts van de entree hangen twee kleine vitrines met de Engelstalige opschriften "costumes" en "dresses". Via een rode loper en een klein voorportaaltje komen we binnen in één grote, ronde ruimte. Links staat de kassabalie. Rechts in de ruimte een dressoir met daarop een antieke naaimachine van het merk Lewenstein. Aan de achterzijde zijn twee paskamers met ervoor een klein podiumpje waarop je je nieuwe outfit kunt showen. In de paskamers zijn grote achtergrondafbeeldingen aangebracht waarvoor je jezelf kunt fotograferen. Ertussen bevindt zich de deur naar een klein magazijn. Aan de middenkolom is een schminktafel met spiegel en aan de overgelegen zijde de Magische Spiegel waarin je virtueel kleding kunt passen.

Middenboven aan het plafond hangen allerlei kledingstukken van Efteling-entertainment, die overigens niet te koop zijn. Rondom de randen van het plafond zijn planken aangebracht met daarop allerhande naaiattributen alsook hoeden en hoedendozen.

Assortiment

Verkleedoutfits en de respectievelijke inspiratiebronnen

De winkel verkoopt hoofdzakelijk kinderverkleedkleding van het merk Souza uit Sint Oedenrode, maar ook van andere leveranciers zoals Veneziano en het eigen Efteling-label met bijvoorbeeld de jurk van sneeuwprinses Jelka. Naast de kleding zijn er accessoires verkrijgbaar zoals elfenvleugeltjes en diverse sieraden. Bij de kassa worden ook nog enkele niet-kledingitems verkocht waaronder Fotoboekjes. Naast het aanmeten van kleding is het ook mogelijk je te laten schminken.

Hier niet te koop zijn de eenvoudigere (en goedkopere) Efteling-verkleedkleren die in de andere souvenirwinkels in het park worden verkocht, zoals het Roodkapje-pakje of de Draak-outfit.

Geschiedenis

De Loetiek
→
Voor uitgebreide historie van dit gebouw, zie Jeepmolen en Loetiek

De winkel opende in december 2019 op de plek waar vanaf 1990 de Lavenwinkel Loetiek gevestigd was. De geschiedenis gaat echter nog verder terug, want daarvoor stond op deze plek een heuse draaimolen, de Jeepmolen, die met de komst van het Volk van Laaf is omgebouwd tot winkel.

De Loetiek verkocht aanvankelijk direct aan Laaf gerelateerde souvenirs, maar dit werd steeds meer afgebouwd. In zijn laatste jaren was het een outlet voor afgeprijsde merchandise. Ook was het een verkooppunt voor de Efteling pins.

Ontwerp voor het interieur

De winkel sloot op 11 november 2019 om te worden heringericht als verkleedkledingwinkel onder leiding van Jeroen Verheij. Het interieur werd geheel vernieuwd, uitgevoerd door Kolk Interieurs. Er kwamen nieuwe etalages met onder andere een prikbord met kostuumontwerpen uit het Efteling Archief. Voor de klosjes die aangebracht werden als decoratie werden de mallen hergebruikt die gemaakt waren voor De Nieuwe Kleren van de Keizer.

Ook werd het pand geïsoleerd, voorzien van ledverlichting en er werd een luchtbehandelingsinstallatie toegevoegd in een donkergroene kist aan de achterzijde. De verkoop van pins werd verplaatst naar In den Ouden Marskramer. Spiegeltje, spiegeltje... opende op zaterdag 14 december, de Magische Spiegel werd een week later in gebruik gesteld.

Hoewel recent verbouwd tot Spiegeltje, spiegeltje..., kreeg het dak van het gebouw groot onderhoud in de winter van 2021-2022. Hierbij werden de dakleien vervangen, en werd ook de grote zinken 'laafmuts'-piron midden op het dak verwijderd, en vervangen door een veel kleinere groene doorneepiron. Deze verandering moest het winkeltje stijltechnisch nog meer lossnijden van het Lavenlaar, waar het immers sinds 2019 ook qua naam geen band meer mee had.