Leader 'De Magische Klok'

De Magische Klok (ondertitel: "uit het Efteling Archief") is een serie van korte documentaires over de geschiedenis van de Efteling, door de Efteling uitgebracht op YouTube.

De naam is een verwijzing naar één van de tien oorspronkelijke sprookjes in het Sprookjesbos, De Magische Klok, en naar een betoverd uurwerk dat ons de kijkers terugbrengt in de tijd.

Titelscherm aflevering 16: 'Pagode'

Elke aflevering behandelt een onderwerp uit de geschiedenis van de Efteling, bijvoorbeeld Holle Bolle Gijs, de Indische Waterlelies of Water in de Efteling. Afleveringen zijn meestal enkele minuten lang, met uitzondering van twee jubileumafleveringen voor het vijfenzestigste en zeventigste jubileum, die elk een kwartier duren. De verteller gaat kernachtig door het onderwerp heen, aan de hand van meestal al bekende feiten. Dit wordt ondersteund door een vlotte en luchtige montage, gelardeerd met visuele grapjes, van beelden uit het Efteling-archief, waar vaak bijzonder materiaal tussen zit dat nog niet eerder vertoond was. Dit maakt de serie interessant voor de meer casual kijker alsook voor de doorgewinterde fan. De serie wordt samengesteld door freelance-Eftelinghistoricus Axel van der Ende. Vaste vertelstem is Arnoud Schellenberg.

Eftepedia maakt ook dankbaar gebruik van het archiefmateriaal uit de serie, zoals deze bouwfoto van Villa Volta

De eerste aflevering over ingangen van de Efteling verscheen op 12 maart 2014. In de jaren 2014 tot en met 2018 verschenen met de regelmaat van de klok nieuwe afleveringen, zes of zeven per jaar. Sindsdien zijn alleen nog onregelmatig, met tussenpozen van een paar jaar, nieuwe afleveringen verschenen met een speciale aanleiding: over de Bob, bij de sloop daarvan, bij het zeventig jarig jubileum en bij de opknapbeurt van het Anton Pieckplein in 2023.

Ook Efteling Kids Radio heeft een werkdagelijks geschiedenisrubriekje gekend dat De Magische Klok heette.

Externe link