Nederland
Kaft van 'Nederland'
Illustraties Charlotte Dematons
Onderwerp Nederland
Uitgever Lemniscaat
Uitgavedatum 2012
Pagina's 52
Grootte 34 x 25 cm
Uitvoering gebonden
ISBN 9789047704980
Prijs € 24,95
Koop bij bol.com
Boeken

Nederland is een boek van illustratrice Charlotte Dematons, verschenen in 2012. In het grote kijkboek wordt in kleurige, zeer gedetailleerde platen een doorsnede van ons land gegeven: de landschappen, architectuur, evenementen en cultuur, gebruiken en het alledaagse.

De Efteling heeft een prominente plek in het boek gekregen: ongeveer driekwart van de over twee pagina's uitgespreide plaat getiteld 'pretpark'. Dematons heeft het park in herfsttooi getekend. Opvallend genoeg wordt in het perspectief de centrale plaats ingenomen door de Halve Maen en de (voormalige) Kinder Avonturendoolhof - niet de grote publieksfavorieten maar wellicht daarom juist interessanter.

Plaat 'pretpark' in het boek

Naast deze twee attracties is verder nog een grote selectie van onderwerpen uit het park afgebeeld: natuurlijk het Sprookjesbos (met het kasteel van Doornroosje, Grote Kabouterhuis, Draak Lichtgeraakt, Langnek, Trollenkoning, Sprookjesboom, Klein Duimpje en de Reus, Ezeltje Strek Je, Hans en Grietje, de Chinese Nachtegaal en Muzikale Paddenstoelen). Dan de Monorail van het Volk van Laaf en de Laafmuur langs de parkgrens en het Stoomtreintraject met spoorwegovergang en Aagje. De Piraña, met daarnaast het Anton Pieckplein met Speeltuin Gijs, In den Hoorn Des Overvloeds, de Carrousel van Giezen en Vermolen en de Ganzenhoedster; en Matroos Gijs met terrasje. Pardoes en een gevangene uit Carnaval Festival lopen vrij rond over een pad, waarlangs Klein Duimpje-prullenmanden en verschillende andere prullenbakken die je in het park tegenkomt zijn getekend. De Vliegende Fakir, zeven dwergen en een Indische Waterlelie (allen buiten het Sprookjesbos) en een elfje uit Droomvlucht zijn te zien, en ter rechterzijde staan De Python, Joris en de Draak met Draak Edna en De Vliegende Hollander.

Bij de Halve Maen is het schip van Paul Biegels Kleine Kapitein afgemeerd, een van de vele details die in elk van de platen in het boek terug te vinden is. De overige ruimte op de plaat wordt ingevuld door diverse achtertuintjes en een woonwagenkampje tegen de parkgrens aan.

Alhoewel de attracties niet geografisch juist ten opzichte van elkaar staan, is elk wel getekend met Dematons' verrassende blik voor detail: bij de De Halve Maen zien we precies alle juiste in- en uitgangen, vlonders en tourniquets en in de Doolhof zijn alle bekende 'attracties' in het labyrint te zien, zoals de bedriegertjes, de kerker van Raackelbeyn en het beeld met skateboard. Ze moet dus echt het doolhof geëxploreerd hebben voordat ze de tekening ging maken.

Het is natuurlijk een eer voor de Efteling om zo als hét pretpark van Nederland afgebeeld te worden. Om de andere parken te troosten zijn op de 'Laafmuur' langs het park wat affiches met de logo's van een aantal collegaparken aangebracht.

Wetenswaardigheid

  • Het Anton Pieck Museum heeft driemaal werk van Dematons tentoongesteld: er was een tentoonstelling gewijd aan haar boek Sinterklaas in 2011, illustraties van haar hand voor het boek Grimm zijn opgenomen in een expositie over de Sprookjes van Grimm in 2016, en in 2021 werd er een tentoonstelling over haar boek Alfabet georganiseerd. Maar werk voor Nederland is er dus niet aan de orde geweest.