Promotiefoto Efteling-Monopoly, gespeeld door De Zeven Geitjes

Monopoly is een klassiek bordspel, waar vele speciaal gethematiseerde en/of gelokaliseerde variaties van bestaan, waaronder ook een door Identity Games ontwikkelde Efteling-versie. Het werd op 13 oktober 2018 geïntroduceerd in de Efteling-winkels en is sinds 1 november te koop via speelgoed- en webwinkels voor € 55,-.

Koop bij bol.com

Identity Games is producent van spellen op maat en heeft al vanaf 2009 een handvol spellen voor de Efteling geproduceerd. Ze is ook licentiehouder van Monopoly-op-maat en heeft daarmee deze Efteling-versie ontwikkeld. Bepaald uniek is dat niet. Identity Games adverteert deze mogelijkheid actief aan bedrijven en bijvoorbeeld gemeenten. Er zijn inmiddels tientallen varianten verschenen; van Monopoly Coca-Cola tot Monopoly Vriezenveen.

Het spel

De 'stations' zijn verblijfsaccommodaties

De Efteling-versie van Monopoly is gebaseerd op het klassieke bordspel dat in 1935 op de markt kwam en volgt dan ook dezelfde regels. De 'straten' zijn vervangen door attracties, deze kunnen gekocht worden en vervolgens kunnen er 'huyzen' en hotels op geplaatst worden. De vier treinstations zijn helaas niet vervangen door die van de Efteling Stoomtreinmaatschappij, maar in plaats daarvan is hier gekozen voor de vier verblijfsaccommodaties. De nutsbedrijven 'Waterleiding' en 'Elektriciteitsbedrijf' zijn vervangen door de parkshows Raveleijn en Aquanura.

Een 'Kleine Boodschap'-kaart

Kans- en Algemeen Fondskaarten zijn vervangen door Schatkist en Kleine Boodschap. 'Schatkist' heeft boodschappen als "Je souvenirwinkels hebben een recordomzet geboekt", "Je nieuwe show in het Efteling Theater is een groot succes" en "Polles Keuken wint een prijs voor de lekkerste pannenkoek". Op de kaarten van 'Kleine Boodschap' staan teksten als "Tijd voor groot onderhoud", "Betaal de spectaculaire vuurwerkshow voor het oud & nieuw-feest" en "Betaal je decoraties voor de Winter Efteling".

Het geld is ook aangepast

Op het geld staat het Efteling-logo afgedrukt en een silhouet van Ezeltje Strek Je. 'Start', 'gevangenis' en 'ga naar gevangenis' zijn ongewijzigd en parkeren is anders dan in de Efteling maar zoals gebruikelijk bij Monopoly, gewoon vrij.

De huysjes, hotels en pionnen zijn niet aangepast aan het Efteling-thema, maar zijn de algemene Monopoly-attributen.

Attracties

In Efteling-Monopoly komen 22 verschillende attracties voor in acht categorieën, die elk een eigen kleur hebben.

Opvallende afwezigen zijn de Bob en PandaDroom.

Verwijzingen