Boudoir, Salon, Kabinet
De pompeuze spiegel van het Helden Kabinet
Omschrijving Hal en drie kleine vertrekken met spiegels
Tours Schatten gaat het eerste vertrek in, Muziek het tweede en Helden het derde
Personages O.J. Punctuel en Pardoes (in spiegel)
Ontwerp Karel Willemen (update 2019: Jeroen Verheij)
Vorige Botanicum
Volgende Verborgen Fantasie Depot
Symbolica plattegrond Sp.png
Symbolica

Het Schatten Boudoir, de Muziek Salon en het Helden Kabinet zijn drie mini-scènes in Symbolica, elk specifiek bedoeld voor de deelnemers aan respectievelijk de Schatten-, Muziek- of Heldentour.

Na uit het lekgeslagen Botanicum weg te spoeden, komen de gasten in hun Fantasievaarders op een overloop met een plafond gedragen door ronde zuilen: de Poorten Passage. Eraan zijn zes toegangen gelegen, elk afgescheiden door gesloten, zware gordijnen in primaire kleuren. Boven elk portaal hangt een vaandel van een tour: links zijn dat de Keukentour, Floratour en Faunatour, die geen van alle werkelijk bestaan. Aan de rechterzijde bevinden zich dan van voor naar achter gezien de ruimtes voor Schattentour, Muziektour en Heldentour. Om die laatste te bereiken passeer je nog twee harnassen. De Fantasievaarders draaien elk de voor hun tour bestemde ruimte in. Het is nu, precies halverwege de attractie, voor het eerst dat de drie tours werkelijk even hun eigen weg gaan.

Elk van de drie ruimtes ziet er op hoofdlijnen hetzelfde uit, en ze zijn -anders dan hun naam doet vermoeden- allemaal precies even groot. In de spaarzaam gedecoreerde rechthoekige ruimte staat aan de rechterhand een grote spiegel met daaromheen wat objecten, en in een hoek een per ruimte anders vermomde figuur: O.J. Punctuel.

  • In het Schatten Boudoir vinden we een kaptafel met spiegels, borstel en eaux de toilette, eromheen hoedendozen. Punctuel (rechts van de spiegel) is hier vermomd in het kostuum en/of de paspop van een adellijke dame met een nogal barokke roze jurk, zijn gezicht verstopt achter een waaier en met kroon op het haar;
  • De Muziek Salon is gedecoreerd met een cello en een piano met stemvork en metronoom. Links van de spiegel staat een wit gemarmerd borstbeeld van een componist met bladmuziek ('Symphonica Symbolica', met g-sleutel), waarin Punctuel zich heeft verstopt.
  • Bij het Helden Kabinet zijn de objecten opgestapelde kisten en wapentuig. Rechts van de spiegel staat een harnas met de gouden staf van Punctuel. De Secretaris Protocollair heeft zich in dit harnas verschanst.

Verder staat in elk van de ruimtes op het wandtafeltje voor de spiegel een glazen, lege stolp.

Bij binnenkomst blijkt de vermomde Punctuel de bezoeker in de Fantasievaarder in de gaten te hebben op diens 'illegale' tour door het kasteel. Vanuit zijn vermomming spreekt de secretaris de bezoeker streng toe (met een eigen tekst per ruimte), en zet de Fantasievaarder stil. Maar dan verschijnt in de spiegel een animatie van Pardoes, die de bezoeker verder helpt. De scripts per ruimte:

  • Schatten Boudoir:
Punctuel in het Schatten Boudoir
Punctuel: Ah! Op heterdaad betrapt! Halt! You cannot go any further! Hier, kijk maar eens goed naar uzelf. Daar zit u dan met uw goeie fatsoen.
Pardoes: Psst, wat is er aan de hand? Troubles?
Punctuel: Oh jee, Pardoes?
Pardoes: Ik heb iets slims bedacht! We bundelen onze kracht. Druk zo veel als je kan op het knopje hiervoor. Doe goed je best, en de tour gaat weer door!
Punctuel: Waag het niet. Don't you dare!
Pardoes: (Wacht, ik zal je helpen!/Heel goed, blijven drukken!) Illumina Fantasia!
Punctuel: Nee nee nee nee het is werkelijk ongeheurd wat hier gebeurt! Ho ho, houdt u zich een beetje aan het protocol? Obey the rules!
  • Muziek Salon:
Punctuel in de Muziek Salon
Punctuel: Aha! U bent er gloeiend bij! I'm in charge now. Ik stop deze tour! Dat u uzelf nog in de spiegel durft aan te kijken, stelletje ongeheurzamen!
Pardoes: Psst, wat is er aan de hand? Troubles?
Punctuel: Oh jee, Pardoes?
Pardoes: Ik heb iets slims bedacht! We bundelen onze kracht. Druk zo veel als je kan op het knopje hiervoor. Doe goed je best, en de tour gaat weer door!
Punctuel: Waag het niet. Don't you dare!
Pardoes: (Wacht, ik zal je helpen!/Heel goed, blijven drukken!) Illumina Fantasia!
Punctuel: Nou ja! Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Please stop! Hallo! Hallo!
  • Helden Kabinet:
Punctuel in het Helden Kabinet
Punctuel: Aha ha haa! U dacht aan mij te ontkomen? This is as far as you go! Ik stop deze tour. Ja, ja kijk uzelf maar eens recht in de ogen! Tijd voor een beetje zelfreflectie!
Pardoes: Psst, wat is er aan de hand? Troubles?
Punctuel: Oh jee, Pardoes?
Pardoes: Ik heb iets slims bedacht! We bundelen onze kracht. Druk zo veel als je kan op het knopje hiervoor. Doe goed je best, en de tour gaat weer door!
Punctuel: Waag het niet. Don't you dare!
Pardoes: (Wacht, ik zal je helpen!/Heel goed, blijven drukken!) Illumina Fantasia!
Punctuel: Nee, Nee! W-waarom luistert er niemand naar mij? Hallo! Listen to me. Wat wat, ik kom eraan, wacht even! Auw auw ik zit klem! Heeft er iemand een blikopener?

Wanneer Pardoes in de spiegel met zijn Twinkeltoorts zwaait verschijnt in de stolp de Gouden Fantasiesleutel, en volgen geprojecteerde twinkels vanaf die sleutel een pad richting de wand waar je de kamer weer gaat verlaten, waar ze een sleutelgat vormen. De Vaarder komt weer in beweging. Tijdens dit korte spiegelintermezzo wordt, verhuld met wat lichtflitsen, een actiefoto genomen.

Om Pardoes te kunnen helpen wordt het bedieningspaneel op het voertuig geactiveerd, maar het wel of niet drukken op het paneel beïnvloedt verder de afloop van Punctuels correctieve interruptie niet. Wel wordt het zinnetje Heel goed, blijven drukken! vervangen door Wacht, ik zal je helpen! als bezoekers niet op de knopjes drukken.

De tovertwinkels doen hun werk en de wand tegenover het gordijn waar je de ruimte binnen reed zwaait open en geeft toegang tot het Verborgen Fantasie Depot.

Aanpassingen

De nieuwe figuren van Punctuel staan klaar achter de schermen van Symbolica

Meer dan alle andere scènes van de attractie werden aan het Boudoir, de Salon en Kabinet aanpassingen gedaan. De hele insteek van de ruimte ging op de schop. Van de attractie-opening in 2017 tot december 2019 was hier helemaal geen sprake van een ontmoeting met O.J. Punctuel, en ontbraken zijn vermomde gedaantes. Je moest hier een (memory-achtig) spel spelen, te zien in de spiegel, en te bedienen met het paneel op de Vaarder.

Bij de opening van de attractie wekte het dashboard op de Fantasievaarder in de voorgaande Poorten Passage de suggestie dat er zelf een kamer ingestuurd moest worden, maar in werkelijkheid wisten de Fantasievaarders allemaal zelfstandig een ruimte binnen te rijden. Deze functie werd dan ook in november 2017 verwijderd; later kwam hij echter weer terug.

Het centrale memoryspel, raison d'être van de ruimtes, bestond uit kleurige kistjes die in een cirkel rondzweefden in de projectie in de spiegel, en die via de van achter een diafragma verschijnende touch-screen knoppen in de Fantasievaarder te openen waren om zo tourspecifieke 'schatten' te voorschijn te toveren. Dit waren (uiteraard) juwelen bij de schattentour, instrumenten bij de muziektour en wapens bij de heldentour; om de kistjes te openen moest je met de knoppen de juiste kleuren matchen. Elk geopend kistje leek 'toverkracht' te geven aan de in het midden zwevende Gouden Fantasiesleutel.

In december 2017 werd de interactie bij de spiegels aangepast. Het memoryspel bleek te ingewikkeld voor de korte tijd dat je voor de spiegel stond, dus werd het versimpeld. Eigenlijk kon je na deze update niet echt meer iets fout doen: elke knop die werd ingedrukt opende wel een kistje. Vanaf die maand werd ook het effect dat de lasertovertwinkels een sleutelgat op de deur vormen toegevoegd, en waar de Fantasievaarder oorspronkelijk achterstevoren de ruimte uitreed (waardoor je nooit te zien kreeg dat de wand een deur is), doet hij dit sindsdien voorwaarts.

Geanimeerde versie van Pardoes

Twee jaar later, op 12 december 2019, werd de huidige versie van de ruimtes in gebruik genomen, waarbij dus het hele (ook in versimpelde vorm nog altijd erg wazige) spel verdween en de Secretaris Protocollair van Hartenhof een rol kreeg. Zijn personage werd in elke ruimte toegevoegd; de rudimentair bewegende figuren werden in eigen huis ontwikkeld, in tegenstelling tot de Garner Holt-animatronics elders in de rit. Handig hierbij was natuurlijk dat er per kabinet achter de spiegels toch al een kleine technische ruimte is om deze aan te sluiten. Ontwerper Jeroen Verheij en acteur Joey van der Velden repriseerden hun rollen als stemacteur van Punctuel en Pardoes, en Aardman Animations uit Bristol, Engeland, verzorgde (zeer waarschijnlijk) de animatie van Pardoes. Deze studio leverde vrijwel tegelijk ook de nieuwe 3D-film voor PandaDroom-opvolger Fabula. De vermomde Punctuels werden net als de rest van de update van deze scène ontworpen door Jeroen Verheij.