Logo van de serie

The Making-of: Symbolica was een YouTube-serie van de Efteling waarin de bouw van de darkride Symbolica gevolgd werd.

De eerste aflevering verscheen op 16 december 2016, toen de bouw al bijna een jaar gevorderd was. Vervolgens kwam er halverwege elke maand een nieuwe aflevering uit; elk duurt zo'n zes minuten. De achtste en laatste werd gepubliceerd op 7 juli 2017, toen de attractie een week open was.

Punctuel rapporteert aan de koning

Het kader van elke aflevering wordt gevormd door het op dat moment bij het publiek nog onbekende personage O.J. Punctuel uit het Pardoes-legendarium, gespeeld door Efteling-ontwerper en entertainer Jeroen Verheij. Als secretaris protocollair houdt Punctuel namens koning Pardulfus de bouw van diens paleis in de gaten: hij observeert, registreert en wij volgen wat hij rapporteert aan de koning. Hij doet dit vanuit een tijdelijke werkkamer in het torentje boven De Gebrande Boon, maar brengt ook persoonlijk bezoeken aan de bouwplaats.

Naast de stukjes met Punctuel zijn er veel beelden te zien van de bouwplaats, bij toeleveranciers en interviews met ontwerpers en bouwers. Een en ander is grotendeels in lijn met de stijl van The Making-of: Baron 1898; zo is men helemaal niet terughoudend met het weggeven van informatie over hoe de attractie er van binnen uit zal komen te zien.

Vooralsnog is de serie (als eerste making-of van een Efteling-attractie) niet op dvd verschenen.

Externe link