Fototip-bordje 2005-2017

Fototip-bordjes waren bordjes op een paaltje met een gat ter grootte van een cameralens erin, die bezoekers van de Efteling op de mooiste uitzichten in het park wezen en poogden hen te verleiden om het panorama op de gevoelige plaat vast te leggen.

Geschiedenis

De fototip-bordjes zijn geplaatst in 1991, gesponsord door fotografiemerk Fujifilm. Naast het wijzen van bezoekers op kekke kiekjes dienden ze dus ook ter promotie van dit bedrijf. De fototip-bordjes zijn al sinds het begin voorzien van een afbeelding van Pardoes.

Met wisseling van de fotografiepartner van de Efteling veranderden ook de bordjes. In 1997 werden die van Fujifilm vervangen door nieuwe van Kodak. Daarna kwamen er in 2005 wat zorgvuldiger vormgeven bordjes in een bronskleur, voor eventjes met een sticker van Konica Minolta, maar al gauw zonder bedrijfsnaam erop. Sinds die tijd heeft de Efteling geen Partner in Kwaliteit meer die zich op fotografie richt.

Fototips dateren nog uit een tijd dat analoge fotografie de enige optie was en elk afdrukje geld kostte. Tegenwoordig schieten bezoekers hun geheugenkaarten vol met honderden foto's op een enkele dag, en daarmee is het nut van de fototip-bordjes aan het begin van de eenentwintigste eeuw een beetje verloren gegaan. Niettemin zijn ze nog lange tijd in de Efteling te vinden geweest. Dit leidde soms tot een jolige aanblik, wanneer een bordje bijvoorbeeld al zó lang ongebruikt op een bepaalde plek stond dat er inmiddels een struik pal voor was gegroeid en er door het fototip-gaatje niets meer te zien was, behalve een heleboel gebladerte. In december 2017 werden ze ten langen leste weggehaald.

Locaties

Langs alle fototips in 2016

De locaties in het park waar tot 2017 fototips te vinden waren en waar ze op gericht waren:

Eerder verdwenen bordjes

Er zijn bordjes verwijderd sinds de invoering. Er was een fototip gericht op het kanaal van de Gondoletta (zie foto boven). Op het Dwarrelplein, gericht op Fata Morgana, stond een paaltje met bord dat in 2012 met de komst van Aquanura verwijderd is. De twee bordjes op het Ton van de Venplein, een gericht op Villa Volta en een op Droomvlucht, zijn eind 2014 verwijderd om plaats te maken voor de kaartautomaat van Raveleijn. Rond die tijd is ook het bordje op het pad tussen het Reizenrijkplein en de Pagode, gericht op de waterval in de Siervijver, verwijderd.