Fototip-bordje vanaf 2005

Fototip-bordjes zijn bordjes op een paaltje met een gat ter grootte van een cameralens erin die bezoekers van de Efteling op de mooiste uitzichten in het park wijzen.

Fototips dateren nog uit een tijd dat analoge fotografie de enige optie was en elk afdrukje geld kostte. Tegenwoordig schieten bezoekers hun geheugenkaarten vol met honderden foto's op een enkele dag, en daarmee is het nut van de fototip-bordjes een beetje verloren gegaan. Niettemin zijn ze nog steeds in de Efteling te vinden. Dit leidt soms tot een jolige aanblik, wanneer een bordje bijvoorbeeld al zó lang ongebruikt op een bepaalde plek staat dat er inmiddels een struik pal voor is gegroeid en er door het fototip-gaatje niets meer te zien is, behalve een heleboel gebladerte.

Geschiedenis

De fototip-bordjes zijn al sinds het begin voorzien van een afbeelding van Pardoes, en werden lange tijd gesponsord door het fotografiemerk dat op dat moment meestal ook Partner in Kwaliteit van de Efteling was. Naast het wijzen van bezoekers op kekke kiekjes dienden ze dus ook ter promotie van dit bedrijf.

De eerste Fototips kwamen van Fujifilm (vanaf 1991), vervolgens van Kodak (vanaf 1997) en tot slot kwamen er in 2005 wat zorgvuldiger vormgeven bordjes in een bronskleur, voor eventjes met een sticker van Konica Minolta, maar al gauw zonder bedrijfsnaam erop. Sinds die tijd heeft de Efteling geen Partner in Kwaliteit meer die zich op fotografie richt.

Locaties

Langs alle fototips in 2016 (video door Eftelwesley)

De locaties in het park waar anno 2016 fototips te vinden zijn en waar ze op gericht staan:

Verdwenen bordjes

Er zijn bordjes verwijderd sinds de invoering. Er was een fototip gericht op het kanaal van de Gondoletta (zie foto boven). Op het Dwarrelplein, gericht op Fata Morgana, stond een paaltje met bord die in 2012 door de komst van Aquanura verwijderd is. De twee bordjes op het Ton van de Venplein, een gericht op Villa Volta en een op Droomvlucht, zijn eind 2014 verwijderd om plaats te maken voor de kaartautomaat van Raveleijn. Rond die tijd is ook het bordje op het pad tussen het Reizenrijkplein en de Pagode, gericht op de waterval in de Siervijver, verwijderd.