Opstelling voor de lasershow

Een lasershow was de dagafsluiter op de Vonderplas in het hoogseizoen van 1996.

Productie

Na enkele zomeravondopenstellingen in de jaren tachtig, is er pas in seizoen 1996 weer sprake van een openstelling van de Efteling in de avonduren tijdens het hoofdseizoen. Dat jaar is het park namelijk de maanden juli en augustus geopend van 10.00 tot 22.00 uur onder de nieuwe naam Zeven Mijls Zomer.

Onderdeel van dit programma was ook een dagafsluiter op de Vonderplas. Hier was sinds het voorgaande jaar de nieuwe entree en dus ook uitgang Huis van de Vijf Zintuigen geopend, waardoor het aan het einde van de dag inzetten van de vijver nabij deze nieuwe uitgang logisch werd.

Er werd een show samengesteld met laserprojecties en het personage Pardoes, gemaakt door het bedrijf Resal Laser. Show designer Louis van Waversveld van Resal bedacht de show en het personage Druppie, die door Pardoes wordt opgeroepen uit de bodem van de vijver. De eerste versie werd door De Efteling "te druk" bevonden waardoor driekwart van de teksten geschrapt is en de uiteindelijke versie voornamelijk op de muziek steunt. De muziek en geluidseffecten werden door Van Waversveld samengesteld; de stemmen van zowel Pardoes als Druppie zijn ingesproken door Rinie van den Elzen. De laseranimaties zijn gemaakt door Michiel Hoogland. Resal Laser verzorgde twee jaar later ook de lasershow in de Nieuwe Efteling Sprookjesshow.

Als dagafsluiter op de Vonderplas, gebaseerd op attractiemuziek, kan het gezien worden als de geestelijke voorganger van Aquanura die opende in 2012.

Showverloop

Pardoes roept Druppie

De show begon met twee minuten lang Danse Macabre, maar geheel in jaren-90 stijl niet uitgevoerd door een klassiek orkest, maar op synthesizer door Ed Starink, afkomstig van het album Synthesizer Greatest - The Classical Masterpieces uit 1990. Ondertussen dansen de laserstralen.

Daarna verschijnt Pardoes in laserprojectie. Hij kan ook spreken, en heet de bezoekers welkom op de "Wonderplas" (sic), en legt uit dat op de bodem een onderwaterwezen woont, Druppie. Deze zou al 21 jaar (dus sinds 1975?) niet meer boven water geweest zijn, omdat hij niet in wonderen gelooft. Pardoes en het publiek roepen hem naar boven.

Het eerste dat Druppie na 21 jaar slaap wil doen is een mopje golf

Druppie komt naar boven, en gaat ermee akkoord, onder de voorwaarde dat hij als allereerste naar de Golfbaan mag (nieuw bij de Efteling sinds vorig jaar). Hij slaat een bal door een raam van het Efteling Hotel. De muziek van Droomvlucht (Kastelenrijk) start en Langnek wordt geprojecteerd.

Druppie bij de kist van Sneeuwwitje

De projectie vervolgt met een vliegende Fakir die zijn Sanai Gath speelt, Druppie pakt zijn fluit af maar lukt het niet om er goed geluid uit te krijgen. De volgende muziek is de Afrikaan Beat van de Indische Waterlelies. Hierna volgt Monsieur Cannibale, het Allegro Brillante van de Gondoletta, en een projectie van de Halve Maen en de Piraña-watervallen met het geruis van water. Droomvlucht (Wonderwoud) volgt, een projectie van het Spookslot met enkele tonen Danse Macabre. Dan de Rode Schoentjes met ondertussen ook projecties van Sneeuwwitje en de Kikkerkoning, Holle Bolle Gijs en Roodkapje. Muziek uit Droomvlucht (Hemelburchten) volgt met projecties van kastelen en planeten uit die scène, alsook een projectie van Djinn, door diens benen zien en horen we de Trollenkoning. Opeens belandt Druppie kort in een soort pacman-spel. Natuurlijk is er een prominente plek voor de soundtrack van Villa Volta, nieuw in de Efteling dat jaar, begeleiding voor een draaiend exterieur van de villa. Een projectie van de Pagode wordt gevolgd door een mix van Fata Morgana (Haven en Harem), waarop Druppie een beetje meezingt.

Druppie lijkt overtuigd, want hij zegt "De Efteling is toch werkelijk een Wereld vol Wonderen". Als afsluiter volgt nog de muziek van Carnaval Festival met een projectie van Jokie de Prrretneus en enkele andere figuren uit die attractie, snel afgewisseld door verschillende attractiebeelden. Lasergordijnen sluiten zich en de show is afgelopen.