Filmposter

De Expeditie van Familie Vos is een Nederlandse familiefilm uit 2020 die zich afspeelt in de Efteling. De werktitel van de film was Koning Winter,[1] later Expeditie Vos.[2]

Hij werd in het begin van dat jaar opgenomen in de Efteling. In december is de film vanwege de coronapandemie slechts enkele dagen in de bioscoop te zien geweest. Vervolgens verscheen hij in februari 2021 op streamingplatforms voor thuiskijkers en ging in juni dat jaar alsnog in de bioscoop in roulatie.

Voorgeschiedenis

Het concept voor een familiefilm die zich afspeelt in de (Winter) Efteling was bij producent Lucio Messercola aanvankelijk gestoeld op het personage Koning Winter. Messercola maakte ook jaarlijks een film in de Grote Sinterklaasfilm-reeks, en hij had de bekende Sinterklaas-acteur Bram van der Vlugt op het oog om deze koning te spelen. Uiteindelijk werd deze film omgevormd tot De expeditie van familie Vos, waarin het personage noch de acteur voorkomt. Messercola liet in 2024 weten dat het concept alsnog uitgevoerd zou kunnen worden, zij het uiteraard zonder de inmiddels overleden Van der Vlugt.[3]

Plot

Als de familie Vos aankomt in de Efteling voor een jaarlijks weekendje samen, ontdekt de elfjarige Teun dat zijn pas overleden opa, die hij heel erg mist, daar nog een laatste puzzeltocht voor hem achter heeft gelaten. Hoewel de meeste volwassenen denken dat dat onzin is, gaat Teun samen met zijn bijzondere tante Ada op een spannende expeditie door het attractiepark om erachter te komen wat zijn opa precies voor hem heeft verstopt. Teun komt erachter dat het gaat om opa's zeer kostbare sprookjesboek. Maar Teun en Ada blijken niet de enigen die op het boek uit zijn; een mysterieus figuur zit hen dwars waar hij maar kan. Gaat het ze lukken om het boek op tijd terug te vinden en zo ook de familie Vos bij elkaar te houden?[2]

Cast & crew

Groepsfoto van cast & crew

De cast wordt gevormd door een aantal acteurs van statuur: Raymonde de Kuyper als Ada (onder andere bekend van Villa Achterwerk), Anna Drijver als Marieke en Peter Faber als Berend (uit zijn zeer omvangrijke carrière is voor ons zijn rol Almar in De Magische Wereld van Pardoes memorabel). Edo Brunner, die we kennen uit de Efteling-tv-series Het Mysterie van... en TiTaTovenaar, speelt beveiliger Cor.

De andere rollen worden vervuld door Levi Otto (Teun), Fockeline Ouwerkerk (Katinka), Randy Fokke (Elise), Frederik Brom (Rikkert), Ruurt de Maesschalck (Louis), Ralph Moerman (Dylan), Lucilla Bellinga (Saar) en Fien Lindenhovius (Zonne).

Locaties

Er werden scènes opgenomen in Efteling Bosrijk, op het Dwarrelplein, in het Sprookjesbos, Baron 1898, het Spookslot, Symbolica, Gondoletta en op het eiland in de Siervijver, Doolhof, Polles Keuken, het Anton Pieckplein, Station de Oost, Python (kort in beeld), Carrouselpaleis, Pagode, het Fata Morganaplein en op de Pardoes Promenade.

Detonerende attracties werden gemeden, zoals het hele Reizenrijkplein, en Winter Efteling-specifieke zaken zoals de ijsbaan.

De film kan gezien worden als een eenentwintigste-eeuwse Peter en de Vliegende Autobus, in de zin dat het de kijker een blik geeft op een inmiddels verdwenen Efteling. Zo gaan de personages lekker in het Spookslot, kun je de oude gevel van 't Poffertje aanschouwen en wordt er uitgebreid tijd besteed in de Kinder Avonturen Doolhof.

Regie & productie

De regie was in handen van Bob Wilbers. Hij ziet de Efteling als een mooi decor, maar niet als het onderwerp van de film. Nienke en Job Römer schreven het scenario. De film werd geproduceerd door Lucio Messercola van Messercola Drama en gedistribueerd door Just Film Distribution, het zusterbedrijf van Just Entertainment dat onder andere Peter en de Vliegende Autobus en vele andere Efteling-producties op dvd uitbracht.

Er werd in de Efteling gefilmd van 22 januari tot en met 7 februari 2020. Het park was op dat moment gewoon geopend en er moest dus opgenomen worden terwijl overal reguliere bezoekers rondliepen. Voor een extra winters effect werd spuitsneeuw aangebracht op de opnamelocaties waar dat normaal niet het geval is.

Bioscoop en streaming

De film zou volgens plan op 16 december 2020 in première gaan in de Nederlandse bioscoopzalen. De voorpremières startten op 9 december, met op de 11e ook een speciale voorstelling in Fabula. Per 15 december werd echter een volledige lockdown aangekondigd vanwege oplopende COVID-19-besmettingen, waardoor ook bioscopen moesten sluiten. Hij was daarmee slechts zes dagen, in avant-première, in de bioscoop te zien geweest.

Koop bij bol.com

Omdat de lockdown in februari 2021 nog steeds van kracht was met nog geen uitzicht op verlichting op de korte termijn, werd besloten de mogelijkheden voor bioscooproulatie niet langer af te wachten. De film kwam per 11 februari beschikbaar voor het thuispubliek via streamingplatforms Pathé Thuis, Ziggo en iTunes.[4] Op 23 maart verscheen de film op dvd. Met de heropening van de bioscopen per 5 juni dat jaar werd de roulatie alsnog hervat.

Vervolg: De Legende van Familie Vos

Vanaf 8 maart 2023 werden in de Efteling opnames gemaakt voor het vervolg op deze film: De Legende van Familie Vos. De release is twee maal uitgesteld; van 13 december 2023 naar 31 januari 2024 en uiteindelijk naar 7 februari.

Het scenario is weer van de hand van de familie Römer en hij wordt gedraaid door dezelfde regisseur en producenten. De personages Teun, tante Ada, Rikkert en beveiliger Cor keren terug, aangevuld met nieuwe rollen: Jamie (Imani Ristie), Ronny Ruygh (Buddy Vedder), Indra (Manoushka Zeegelaar Breeveld) en Moniek (Clara Cleymans).