De cast van 'Het Mysterie van...': Leendert de Ridder, Edo Brunner en Sietske van der Bijl

Het Mysterie van... was een dramaserie die zich afspeelde in de Efteling en werd uitgezonden bij RTL Telekids op RTL 8. Wekelijks stond een sprookje centraal waarin een nieuw mysterie werd ontrafeld. Het tv-programma, in opdracht van de Efteling gemaakt door RTL Productions, bevatte ook een spelonderdeel, gepresenteerd door Patrick Martens. De eerste uitzending was op maandag 14 oktober 2013.[1] De show werd gezien als de opvolger van De Schatkamer.

Op 14 april 2014 startte het tweede seizoen.

Plot

Een meisje (Iris van Elfen) dat in het dagelijks leven werkt in het Efteling Museum vindt op een dag een spiegel in de opslagruimte van het museum. In de spiegel verschijnt een jongen (Milo Torenvalk), die haar hulp vraagt bij het ontrafelen van mysteries in de sprookjeswereld. Milo laat haar via de betoverde spiegel toe in deze magische wereld, waar het wemelt van de mysteries die zijn vader Andor niet kan overzien. De twee hebben meteen een klik en vanaf dat moment is Iris een sprookjesspeurder. De avontuurlijke Iris is slim en doortastend. Andor is recht door zee, maar zit er nog wel eens naast. Milo weet alles over sprookjes, hij woont immers met zijn vader in deze magische wereld. Aan Iris de taak om in de sprookjes de dader te ontmaskeren.

Cast

  • Sietske van der Bijl (Iris van Elfen)
  • Leendert de Ridder (Milo Torenvalk)
  • Edo Brunner (Andor Torenvalk)

Speurspel

Op doordeweekse dagen werd er naast de aflevering van de dramaserie ook een bijbehorend spel gespeeld, gepresenteerd door Patrick Martens. Twee teams met elk twee kinderen speelden een speurspel waarbij ze met behulp van verschillende denk- en doespellen een munt moesten verdienen. De munten die doordeweeks verdiend waren, konden de teams in het weekend - als de hele klas meespeelde - inleveren in ruil voor seconden. Op zaterdag werden grotere spellen gespeeld, die bewijsstukken opleverden waarmee het weekmysterie opgelost kon worden. De winnende klas mocht zich na afloop 'Speurklas van de Week' noemen.

Uitzendingen

Doordeweeks om 16.00 uur en op zaterdag om 08.00 uur. Op zondag werd om 13.00 uur de complete dramaserie van die week achter elkaar uitgezonden. De serie scoorde onder het zendergemiddelde van RTL 8, met in de eerste uitzendweek gemiddeld 4.000 kijkers per aflevering.[2] Daarop werd besloten om de serie meer te promoten, met onder andere advertenties op Sky Radio en op de voorpagina van De Telegraaf.

In 2017 werd de serie weer herhaald in wekelijkse uitzendingen op zondag bij RTL telekids.