Logo De Schatkamer

Efteling TV: De Schatkamer is een tv-programma van de Efteling en opgenomen in het attractiepark dat van 18 oktober 2010 tot 13 oktober 2013 te zien was bij Telekids op RTL 8. Het werd geproduceerd door Choose Media in opdracht van Efteling Media.

Achtergrond

Afgekeurd logo

Na succesvolle mediaproducties als Sprookjes en de Sprookjesboom wilde de Efteling de volgende stap zetten om het Efteling-gevoel bij kinderen thuis te brengen. Er was echter teleurstelling omtrent de boete van het Commissariaat voor de Media inzake het te commercieel ingestoken Sprookjesboomfeest bij de TROS. Er werd daarom nu gekozen voor samenwerking met een commerciële tv-zender, RTL. Het programma zou in het door RTL opnieuw tot leven gewekte Telekids-merk opgenomen worden. Een eerste logo-voorstel werd afgewezen, omdat het toch te direct naar de Efteling verwees. Daarom werd er een nieuw logo gemaakt waar de Efteling-e niet meer in voorkomt.

Werkzaamheden voor ombouw tot tv-studio in augustus 2010

Voor de opnames werd gekozen om de Waterorgelzaal te verbouwen tot televisiestudio, dit tot verdriet van de liefhebbers van deze sproeierattractie. Sindsdien is het Waterorgel dan ook gesloten voor publiek..

Eerste seizoen

Presentatoren Felice Dekens en Curt Fortin

De Schatkamer is een spelprogramma met als deelnemers twee schoolklassen, aangeduid als de Draken en Pythons, die tegen elkaar strijden om smaragden te verdienen. Eén afvaardiging van elke klas doet dat in de studio terwijl de andere dat ergens in het Efteling-park moet doen. Ze strijden om entreebewijzen voor de Efteling. De show doet qua opzet denken aan het klassieke kinderprogramma Ren je Rot, dat gepresenteerd werd door Martin Brozius tussen 1973 en 1983 en waarvan in 1979 mini-shows in het nabijgelegen Carrouseltheater werden gegeven.

Buitenopnames in november 2010

De afleveringen van 60 minuten zijn dagelijks te zien en openen met het Schatkamerlied. De presentatie is in handen van Felice Dekens en Curt Fortin. Ook is DJ Fee (Marjolein Monsieurs) aanwezig in de studio voor muzikale vragen en entertainment. Tussendoor is er een segment waarin het personage Bernard een verhaal vertelt (waarna de buitenteams een aanwijzing voor de eerste smaragd ontvangen). Er zijn tekenfilms die het programma onderbreken en iedere woensdag is er een muzikale gast.

Studio-opnames in december 2010

De uitzendingen vinden dagelijks plaats van 07.15 tot 08.15 uur bij RTL 8 met een herhaling om 12.15 uur. In het weekend zijn tussen 08.00 en 09.00 compilaties van de weekdagen te zien. Vanaf 18 oktober 2010 is het ook elke dag rond 16.00 uur te zien bij het Vlaamse VTM KZoom. De laatste van de in totaal 190 uitzendingen van dit seizoen had plaats in mei 2011.

Ongeval

De eerste aflevering zou te zien zijn op 4 oktober 2010. Op 1 oktober had echter een tragisch verkeersongeval plaats op de A59 waarbij drie kinderen van een dansschool en een moeder omkwamen, en één kind ernstig gewond raakte. Zij waren onderweg naar de studio in de Waterorgelzaal voor opnames van De Schatkamer. Uit respect voor de nabestaanden is samen met RTL besloten om de lancering van Telekids aanvankelijk een week, en uiteindelijk twee weken uit te stellen naar 18 oktober.

Seizoen 2

Voor het tweede seizoen zijn er een aantal aanpassingen gemaakt. Het meest opvallende is de halvering van de speelduur naar 30 minuten per aflevering. Ook is de titelsong aangepast en dienen er nu sleutels in plaats van smaragden verdiend te worden. Er is dagelijks een muzikaal item. DJ Fee wordt dit seizoen gespeeld door Janneke Iking.

Het tweede seizoen liep van 26 september 2011 tot mei 2012 en had in totaal 136 afleveringen.

De Schatkamer werd opgevolgd door Het Mysterie van... dat op 14 oktober 2013 in première ging.

Afgeleide zaken

Tijdens de Zomeravonden van 2011 was de Schatkamer ook onderdeel van het entertainmentprogramma. Vanaf 14.30 uur presenteerden Curt en Felice een interactief muziekfestival voor het hele gezin. Het Schatkamerlied wordt ook geregeld ingezet bij evenementen in het park.

Vanaf juni 2011 was aan de website van de Efteling ook een Schatkamer-onderdeel toegevoegd. Via http://schatkamer.efteling.com kon je de Wereld van Bernard bezoeken en dezelfde spelletjes spelen als op tv. Daarnaast konden kinderen hun talent via deze website insturen en hadden zij de kans om op tv te komen.

"De Schatkamer" is door de Efteling als handelsmerk geregistreerd.