Jaartallen in het park.

Alhoewel de meeste sprookjes en attracties onmiskenbaar in een bepaalde tijd gesitueerd zijn, wordt dit in de Efteling over het algemeen niet concreet gemaakt. Er worden echter op enkele plaatsen concrete jaartallen vermeld.

Jaartallen in het park

Aanduidingen op gebouwen en poorten

We vinden in de Efteling de volgende aanduidingen:

  • 1570 staat op het meest rechter grachtenpand op de achtergrond van de Halve Maen.
  • 1607 staat geschreven boven de poort naar de Sint Nicolaasplaets.
  • 1670 is als bouwjaar boven de voordeur van Willem van der Decken aangebracht.
  • 1678 wordt genoemd in het verhaal van De Vliegende Hollander als het jaar waarin de gebeurtenissen zich afspelen. De logboekpagina's aan de muur van horecapunt De Kombuys beschrijven de aanloop daarnaartoe met verschillende jaartallen tussen 1665 en 1678.
  • 1684 wordt tweemaal vermeld boven deuren in de zijgevel van het Carrouselpaleis. Dit is een bewerking van het bouwjaar 1984.
  • 1895 staat op de Burger Backery, verwijzend naar het kennelijke oprichtingsjaar van de aldaar huizende Bobslee-vereniging. Een bewerking van het openingsjaar van de Bob, 1985, en was tot en met 2020 ook in de aanpalende Steenbok te vinden.
  • 1898 is een jaartal in de naam van de attractie Baron 1898, en is dan ook op tal van zaken in en rondom deze attractie te vinden.
  • 1972 staat boven de ingang van 't Gemack en is het jaar waarin deze toiletgroep gebouwd werd.
  • 1974 is vermeld op het bord Station St. Nicolaasplaets.
  • 1977 is ook een bouwjaar en vinden we boven de zij-ingang van de Marskramer.

De laatste drie jaartalvermeldingen zijn bijzonder opmerkelijk. Niet alleen bevinden ze zich op een steenworp afstand van elkaar en vinden we nergens anders in het park zulke opleverdata vermeld, ook doorbreken ze de thematisering: de huisjes zijn immers vormgegeven om er veel ouder uit te zien. Dit verklaart misschien waarom er na deze kortstondige trend in de jaren 70 geen vermeldingen van het werkelijke bouwjaar meer zijn aangebracht (de laatst bekende is 1981, vermeld op de inmiddels gesloopte Kurketrekker).

Alhoewel er dus veel attracties zijn die zich in een ander tijdsgewricht positioneren, is het wel opmerkelijk dat áls de Efteling besluit een concreet jaartal te vermelden, dit vaak rond de zeventiende eeuw is. De Gouden Eeuw roept wellicht positieve associaties op bij het Nederlandse publiek.

In het Efteling Museum was vroeger een jaartallenlijst aanwezig aan de muren van de tentoonstellingsruimte, waarbij attracties werden opgesomd met hun bouwjaren 1951 t/m 2009.

Grafzerken en tombes

Er zijn drie grafstenen van jaartallen voorzien:

Borden en plakkaten

Daarnaast zijn er nog een aantal borden en plakkaten in het park aanwezig met een jaartal in het opschrift:

Overige