Pardoes (l) en Guus bij Aquanura

Aquanura, met een zachte G[1] is de vierde show die voor fonteinenspektakel Aquanura werd geprogrammeerd, en staat geheel in het teken van de Noord-Brabantse zanger Guus Meeuwis.

De show is aanvankelijk te zien van 9 oktober tot en met 4 november 2020 en duurt 12 minuten. Door de RIVM-richtlijnen in verband met COVID-19 is de show 1 of 2 keer te zien als dagsluiter. De show kan daarna ook ingezet worden bij zakelijke bijeenkomsten of voor speciale publieksevenementen.

De show

Moment uit de show

De show bestaat voornamelijk uit een aantal van de grootste hits van de zanger (overigens uitsluitend uit de eerste helft van zijn 25-jarig repertoire) omlijst en gemixt met Efteling-nummers, waarvan sommige al wel en andere nog niet eerder in Aquanura uitgevoerd waren.

Zoals elke Aquanura-show begint ook deze met een gesproken intro, nu uiteraard met de stem van Meeuwis zelf:

Dames en heren, meisjes en jongens: ik ben Guus Meeuwis. In 1995 zong ik voor het eerst 'Het is een nacht', en dit jaar vier ik alweer mijn vijfentwintigjarig jubileum. De Efteling heeft mij een prachtig cadeau geschonken, namelijk een eigen Aquanura-show. Een mix van mijn grootste hits, en bekende Efteling-melodieën. Geniet van deze speciale versie van Aquanura, en zing uit volle borst mee, met... een zachte 'G'.

Gevolgd door een Engelse introductie.

Aan het eind van de intro hoor je orkestleden subtiel hun instrumenten stemmen, en na enkele tikken van de dirigent met zijn baton starten de fonteinen. Harpspel wordt gevolgd door enkele maten van de Aquanura-herkenningsmelodie By the Sleepy Lagoon.

Daarna opent de show met een duet, Rijk der Fantasie door Guus Meeuwis en Hiske Bongaarts; een nummer over fantasie met daarin ook enkele maten van de muziek van Symbolica. Het is het eerste couplet en refrein van een nummer dat eerder werd gebruikt om de opening van die attractie in 2017 luister bij te zetten, en is in deze show opgenomen om aan het begin duidelijk op de eerste plaats te zetten dat je in de Efteling en het Fantasierijk bent, en het niet alleen maar een 'Guus-show' te maken.

Hierna volgt een fragmentje van de Indische Waterlelies, anders dan in de Eerste Efteling Symfonie nu aangevuld met de introductietekst van Reny de Lannée: "'s Nachts, als de maan schijnt in dit prachtige oerwoud, let dan vooral op deze mooie waterlelies.". Het gaat toepasselijk over in Meeuwis' eerste hit "Het is een nacht" (1995).

Hierna start Carnaval Festival (anders dan in de Eerste Symfonie, nu met de coda). Na twee keer het bekende refrein gaat dit al snel over in "Per spoor (Kedeng kedeng)" (1996). De lampen en fonteinen bewegen zich als een trein door de slingergoot. Na dit nummer volgen een paar noten van Baron 1898 waarna "'t Dondert en 't bliksemt" (1998) klinkt ("het regent meters bier"), en Aquanura verandert in een goudkleurige pilsfontein.

Een compilatie van de Danse Macabre uit het Spookslot volgt, de enige muziek in de show die niet opnieuw is ingespeeld, gevolgd door "Tranen gelachen" (2007). Tegen het eind van het nummer gaan de bollantaarns rondom de Vonderplas even aan, en na de laatste woorden "het licht uit gedaan..." gaan met een klik ook werkelijk alle lichten op en rondom het water uit.

In de duisternis verschijnen twinkelingen op het water en de muziek van Symbolica start. Op enig moment horen we Pardoes (Joey van der Velden) met zijn uitspraak "Illumina Fantasia" en de bollampen rond de plas flikkeren even op, als waren ze de magische bollen van Twinkeltoortsen. Nu volgt de afsluiter, hoe kon het ook anders "Brabant" (2003). De waterstralen kleuren rood-wit als de Brabantse vlag. aan het eind gemixt met het Menuet in G van de eveneens rood-witte Muzikale Paddenstoelen: dé herkenningsmelodie van de Efteling.

Na de show is er in tegenstelling tot bij eerste shows nog een lange uitgeleiding met klanken van "Brabant", ongetwijfeld bedoeld om bezoekers in verband met het corona-risico iets gespreider te laten afdruipen (figuurlijk).[2]

Totstandkoming

Meeuwis en zijn management brachten begin 2019 een bezoek aan de Efteling voor een 'inspiratiesessie', waarbij ze in gesprek raakten met de directie van het park over samenwerking. Hier kwam het idee uit voor Groots Junior, een kinderversie van Meeuwis' concert in het Philips Stadion dat in 2019 plaatsvond. Als vervolg werd een eigen Aquanura-show rondom de zanger bedacht. De Efteling had al eerder een show gemaakt samen met een andere bekende Brabantse artiest, de diskjockey Tiësto.

Aquanura met een zachte G

Vanaf juli 2019 werd onder aanvoering van Olaf Vugts en Jaap den Bleker het idee uitgewerkt, om te beginnen met de keus van vijf te gebruiken hits en Efteling-muziek om het mee te combineren. Deze muziek werd vervolgens gearrangeerd door René Merkelbach en Marco Kuypers van Audiocult, zoals bij alle eerdere shows.[3] Voor de opnames in maart 2020 speelde de band van Meeuwis samen met het Galaxy Symphonic Orchestra. De opnames werden afgerond een dag voor de eerste corona-lockdown. Meeuwis zong zelf alle zangpartijen opnieuw in; hij was echter ziek tijdens de aanvankelijke opnames, dus moest hij zijn deel later in de studio van Audiocult inzingen. Het is de eerste Aquanura-show waarin zang te horen is, als je de achtergrondkoren niet meetelt.

Medewerker van WET programmeert de show

Op 24 augustus 2020 maakte de Efteling bekend dat ze de show ging maken, onder de naam Aquanura, met een zachte G, en gepresenteerd als een cadeautje van de Efteling, 'mede namens alle Brabanders', voor het 25-jarige jubileum van z'n zangcarrière.[4]

Kort na de bekendmaking begon het programmeren van de show, in samenwerking met WET Design. Het totale budget was € 300.000,-.[5]

Première

Meeuwis start de eerste show

De première vond plaats op 8 oktober, maar vanwege de corona-maatregelen was de capaciteit beperkt. Ze werd daarom ook live uitgezonden op Omroep Brabant. Na enkele korte interviews met Fons Jurgens, voormalig Commissaris van de Koning van Noord-Brabant en goede vriend van Meeuwis Wim van de Donk, en Guus Meeuwis zelf, en een paar filmpjes opgenomen door Guusfans, werd Meeuwis toegezongen door Anura (Hiske Bongaarts); zij zong een bewerking van het tweede couplet en refrein van Rijk der Fantasie. Dan startte Guus door het leggen van de gouden bal in de daartoe bestemde schaal de eerste uitvoering van de show.

Vanaf 9 oktober was de show voor gewone parkbezoekers te zien. Hij zou oorspronkelijk tot de start van de Winter Efteling (16 november) draaien, maar omdat de Efteling verplicht moest sluiten vanwege de corona-pandemie werd 4 november de laatste dag van de eerste run.

  1. Persbericht Efteling: Nieuwe Aquanura-show met hits van Guus Meeuwis in première in de Efteling (8 oktober 2020)
  2. Team Looopings op Twitter: Dikke outro [...] bezoekers niet allemaal tegelijk gaan dringen (9 oktober 2020)
  3. Efteling Blog: Nieuwe Aquanura-show in première (9 oktober 2020)
  4. Efteling Blog: Guus Meeuwis krijgt eigen Aquanura-show (24 augustus 2020)
  5. Kleine Boodschap (podcast) #176